Din secolul XIII, de cand castelul a fost ridicat, aici au stat cativa locuitori ai Brasovului de astazi, un domnitor fascinant si o familie regala care a dat o noua fata Romaniei. Acum, Castelul Bran este unul dintre cele mai vizitate obiective din tara noastra.

Invaluit in taina si mister, Castelul Bran este locul in jurul caruia planeaza cele mai frumoase legende. Este, fara doar si poate, un simbol pentru Romania. Atrage zilnic aproximativ 2000 de turisti. Raspandeste prin viu grai informatii noi despre legenda lui Vlad Tepes Dracula, cel care a servit drept izvor de inspiratie pentru Bram Stoker atunci cand l-a creat pe Dracula.

De la intrare turistii straini cauta urme de sange sau de dinti, orice urma lasata de vampiri asa cum au citit in faimoasa carte a lui Bram Stoker. Putini stiu insa istoria acestui vechi castel, legendele frumoase dar mai putin cunoscute,si mai putini stiu ca Romania nu inseamna numai Transilvania sau Dracula (nu numai). Construit initial drept o fortareata militara, aceasta constuctie este donata familei regale singur turn , cel mai inalt din consructia de azi si pastrand amprenta unei fortarete miliare, cu usile joase , lemnul inchis la culoare, este transformat in Castelul Bran de azi de catre Regina Maria. Dorinta acesteia este de a transforma aceasta fortareata intr-un camin, intim si placut, desi mai tarziu ramane doar ca resedinta de vara pentru familia regala.

Castelul este plin de mistere, incepand cu scari secrete si apoi cu jurnalele reginei pe care se pare ca nimeni nu are voie sa le citeasca, ci doar privite prin geamurile rafturilor a ceea ce servea drept biblioteca. celei ce avea sa devina Regina Maria a Romaniei Maria

Dorind sa evite un incest, obligata fiind se casatoreasca cu varul ei, Maria aranjeaza o casatorie cu regele Ferdinand devenind astfel Regina Maria. Desi o casatorie frumoasa si trainica in ochii romanilor ce o adorau pe Regina Maria pentru bunatatea ei si intelepciunea parca desprinsa din carti, culminand cu sase copii, nimeni nu stia ca vietile lor amorase se derulau separat si in paralel. Astfel, una din cele sapte devize ale familiei regale, inscriptionate pe semineul din dormitorul regelui, cea mai impresionanta camera din castel, pe langa amicitie, umilitate, sinceritate, era fidelitatea, se pare ca singura virtute incalcata.

Citeste si:
Transilvania înseamnă și programare la salon cu Stailer
Transilvania nu înseamnă doar...

Castelul Bran nu impresioneaza prin mobilier luxos asa cum a fost candva, camere acoperite cu foite de aur, mobilier din aur, si nici prin aspectul exterior opulent asa cum este prin comparatie Pelesul, si asta pentru ca s-a dorit a fi o casa, confortabila si locuibila. Unul din frumoasele obiceiuri ale Castelului Bran este legat de clopoteii de pe terasa, care scuturati de cateva ori si numai de catre femei, aduceau aripile unui inger care astfel se putea inalta la cer, atunci cand un copil murea. Sunt multe de povestit, cum unul din turnuri a explodat din cauza prafului de pusca depozitat acolo, cum regina Maria si printesa Ileana , fiica Mariei, devinita apoi prin casatorie arhiducesa petreceau timpul in castel, despre rochia de mireasa a Ilenei din care din pacate doar umbrela este originala, despre costumele traditionale cusute cu fir de aur si argint, despre armurile soldatilor mult prea grele (70 de kg), despre “boca de la veridad”.... Dar cu totii cred ca pana la urma ajungeti la arhicunoscuta intrebare: "si Dracula?"

Citeste si:
Străinii revin în România. Turiștii au lăsat 2 milioane de euro la...
Străinii revin în România....

Vlad Dracul facea parte dintr-un ordin, purtand cu el un steag care infatisa un dragon care avea coada infasurata in jurul propriului gat. Dracul era asociat dragonului, nicidecum diavolului, cu timpul insa romanii l-au numit Dracula, abatandu-se astfel de la adevar. Unul din fii lui Vlad Dracul a fost Vlad Tepes Dracula, Tepes datorita faimoasei tehnici de persecutare, infigerea unei tepuse din anus pana in gura , fara insa a leza organele vitale, plamanii, rinichii, pentru a prelungi astfel suferinta. Impresionat de cruditatea domnitorului Vlad Tepes, Bram Stoker scrie legenda lui Dracula, nascundu-se astfel povestea Castelului Bran pe care cu totii o stim. In padurea de langa castel se afla capela reginei Maria , in care a fost depozitata la cerea Ilenei, dar a fost schimbata locatia ca urmare a unei hotarari de guvern, aici aflandu-se acum doar trupul lui Mircea , fratele Ilenei. Regina a folosit acest castel 18 ani, ramanand apoi Ilenei, care obligata sa plece in exil, lasa castelul in mana guvernului. Multi romani fac confuzia ca Romania a vandut castelul Bran, ceea ce nu e adevarat , pentru ca niciodata nu i-a apartinut.

Citeste si:
Cruzime fara limite! Cele mai CRUNTE tehnici de tortura din istorie
Cruzime fara limite! Cele mai...

Din secolul XIII, de cand castelul a fost ridicat, aici au stat cativa locuitori ai Brasovului de astazi, un domnitor fascinant si o familie regala care a dat o noua fata Romaniei. Acum, Castelul Bran este unul dintre cele mai vizitate obiective din tara noastra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.