Evenimentul ne-a facut mandri ca toti acei oameni deosebiti au venit la noi acasa si ne-au aratat un domeniu fascinant, chiar daca unul sangeros pentru care nu militam si n-am militat niciodata.

Weekend-ul trecut, la Rasnov a avut loc festivalul Numele Trandafirului. Cu aceasta ocazie, pasionatii de istorie din Romania, Bulgaria, Cehia, Belgia, Franta si Marea Britanie, s-au intalnit intr-o zona special amenajata din Cetate si au simulat o lupta care a tinut spectatorii cu sufletul la gura. Chiar daca o ploaie mocaneasca si o temperatura poate prea scazuta pentru aceasta perioada au dat fiori la propriu soldatilor de ocazie si specatorilor de conjunctura, batalia a meritat vizionata si speach-ul de la final au apropiat pe oricine de vremurile apuse. Au fost vremuri grele, incredibile, cu lupte crancene. Fiecare tabara avea un echipament specific, dotari mai mult sau mai putin moderne, cu elemente de decor sau pur functionale. Transee, mitraliere, grenade M16, sudoare, spirit de camaraderie cu o empatie uriasa – acestea au fost punctele de referinta intr-o simulare ca la carte. La final, un comandant a prezentat fiecare element in detaliu, iar un general a acordat distinctii fiecarui participant. Nu erau neaparat soldati sau membri din armata, ci mai degraba oameni care traiesc numai pentru istorie. Un baron adevarat, cu gesturi de o finete extrema, si-a ridicat ca un gentleman placuta aurita. Un barbat rubensian costumat in Napoleon a venit cu un DSLR de gat, pozand totul ca si cum erau cele mai pretioase amintiri ale sale. Francezii chicoteau in stilul lor. Generalul i-a facut pe toti sa rada cand cel care ii tinea umbrela deasupra capului se acoperea mai mult pe sine, lasandu-l pe superior in bataia picurilor; ii tot tragea de umbrela, iar belgienii radeau pana la aparitia ultimului molar. Evenimentul ne-a facut mandri ca toti acei oameni deosebiti au venit la noi acasa si ne-au aratat un domeniu fascinant, chiar daca unul sangeros pentru care nu militam si n-am militat niciodata.

Rasnovul ramane locatia aflata aproape de Bran, Predeal, Moeciu, care devine punct de poposire datorita cetatii sale. Nu e cetatea tipica si locuita din Sighisoara, nu e cetatea cocheta din care au ramas cateva turnuri in Sibiu si nici cetatea voluminoasa cu ziduri si turnuri (nu a mai ramas mare lucru, dar se vad superb de pe Tampa) din Brasov. Rasnovul are o cetate micuta, mai degraba cu functie – satelit de aparare a zonelor din jur si nu a continutului. De sus se vad imprejurimile, prin ferestrele micute sau direct de pe platformele prezente din loc in loc. Cateva magazine cu suveniruri, un punct de informare pentru turisti si cateva camere – muzeu reprezinta putinele atractii din cetate.

Iata un anunt publicitar interesant din anul 1900, la masinile de cusut Singer:
“Masinele de cusut originale Singer sunt in intrebintare cele mai eftine, fiind mai cele bune, posedand ormatoarele avantagii:
- Aproape nemarginita durata prin intrebuintarea numai a cel mai bun material, precum unei justire cu ingrijire.
- Constructiune simpla, devenind prin urmare invetarea manuirei – si folosirea – foarte usurate si vitesse; reparatiuni foarte rari.
- Cea mai mare aptitudine, pe langa o frumuseta desevirsita a impunsaturei in stofa moale sau chiar in cele mai dure.
- Asezarea acului se esecuta fara masura; o asezare gresita este esclusa si prin urmare o intrebuintare neinsemnata de ace.
- Mersul fara sgomot cu calcare usoara.

Citeste si:
Epidemie de Norovirus la Râșnov; peste 140 de persoane s-au...
Epidemie de Norovirus la...

Avantaj deosebit la cumperarea unei masine de cusut Singer: Ori si care client primeste instruirea amanuntita in cursurile noastre gratuite de cusut si de brodarie artistica prin personalul nostru didactic, educat intr’adins pentru acest scop. “

Intelegeti acum de ce masinile de cusut originale Singer valoreaza atat de mult?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.