Daca iti faci o lista gen "inainte sa ajung dincolo, merita sa trec pe aici" probabil vei plasa in varf Parisul.

Cand ai de gand sa vezi Parisul?

Daca iti faci o lista gen "inainte sa ajung dincolo, merita sa trec pe aici" probabil vei plasa in varf Parisul. Ne leaga atatea lucruri de capitala franceza si Franta in general, incat nu poti sa nu te intrebi "oare daca Micul Paris arata asa, Marele Paris cum arata?" Au existat perioade in care bucurestenii s-au lasat influentati sau au adoptat fortat limba, portul, gesturile, arhitectura rudelor noastre, pe alocuri sub forma de kitsch si prost gust. Dar in istorie nu mai putem umbla.

Tremuri in fata unei reproduceri fidele dupa un Renoir si iti doresti sa gusti senzatiile pe care ti le poate oferi originalul. Asa ca va invit intr-o calatorie in care vom lasa putin Bucurestiul deoparte si ne vom indrepta spre Paris. Cuvintele sunt de cele mai multe ori de prisos, asa ca v-am oferit o splendida galerie foto cu peisaje frumoase, cladiri celebre, oameni, Sena si iar oameni.

Fluviul taie orasul in doua dinspre est, asemanator cu Dunarea in Budapesta (vine din vest), avand o parte situata in sud si una la nord. Parisul are douazeci de sectoare, primul exact in centru, care cuprinde Luvru (Louvre). Restul sunt dispuse de jur imprejur, in sensul acelor de ceas. E foarte usor sa ajungi oriunde folosind metroul, care totalizeaza peste zece linii (15) si isi scoate capul prin oras cu puncte de acces situate (368 la numar) la cateva sute de metri una de alta. Autobuze cochete simple sau de genul double decker-elor londoneze strabat zilnic arterele principale, trecand si pe langa cele doua aeroporturi, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji cum vei ajunge in centru dupa ce ai coborat din avion. E un pic ciudat la inceput, pentru ca te trezesti intr-un oras mare, plin de locuri despre care ai auzit atatea de la altii sau din carti si pur si simplu nu stii cum sa-ti incepi aventura. Plus ca ai mereu in minte Bucurestiul si-ti mai zici "o iau pe Kiseleff ca sa ajung la Arcul de Triumf".

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

La Budapesta v-am povestit despre mini croaziera de la lasarea zilei, cand puteai vedea toate cladirile iluminate superb si podurile grandioase care legau Buda de Pesta. Parisul are Sena, amenajata impecabil si navigabila cu mici ambarcatiuni care apartin de Vedettes du Pont Neuf, Bateaux Parisiens Tour Eiffel sau Bateaux Mouches. Calatoriile pe apa nu sunt scumpe si negresit, raman niste poze pe cinste in aparat! Plus ca vezi pe maluri tineri indragostiti, varstanici nici ei mai putin iubareti, turisti minunati cu mainile lipite pe DSLR-uri, cladiri impozante care se ridica la tot pasul si podurile din piatra sau metal, sustinand pe spatele lor oameni simpli, ce fac cu mana vaporaselor.

Iti aduci aminte pe fuga de camera mica de hotel, unde speri sa ajungi cat mai tarziu, dupa ce ai incercat rezistenta picioarelor si gustul bauturilor calde prin cafenelele boeme, ai umplut cardul cu poze si filmulete si entuziasmul se cam lasa doborat in fata oboselii. Dupa o introducere mai mult decat necesara, va invit acum sa vizualizati pozele din galeria foto. In zilele urmatoare, revin cu...Disneyland! Da, e bine sa mai fim copii cateodata...

Citeste si:
15 filme controversate care au socat opinia publica
15 filme controversate care...

Text si poze de: Ianis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.