E un oras in care m-as intoarce oricand si ti-l recomand cu multa caldura!

Un oras in care te-ai intoarce oricand

Istanbulul are 12 milioane de locuitori, e singurul oras asezat pe doua continente, e strabatut de Bosfor, are autostrazi in interiorul sau, e cosmopolit, plin de istorie, de locuri frumoase...

Agitatia sa il face comparabil cu New-York-ul (spun asta cei care au fost in ambele orase) dar nu are pe strazi cosuri de gunoi - asta poate frapa initial pe toata lumea – in schimb detine un numar extrem de mare de moschee...Peste tot in oras se vedeau minarete (sunt turnurile acelea inalte de la care se face chemarea la rugaciune) astfel incat, odata intors in tara, turistului i se pare ca vede minarete pretutindeni, cand de fapt sunt numai stalpi de telegraf. Strazile vin in pante abrupte, zici ca esti in San Francisco si daca nu te tin bine franele la masina, ai toate sansele sa ajungi direct in mare cu o viteza considerabila.

In toata Turcia e un adevarat cult pentru Ataturk, orice cladire ii poarta numele, orice mare bulevard se numeste asa, sunt multe suveniruri cu chipul lui si pe toate lirele turcesti, indiferent de marime, apare numai portretul sau. Ataturk inseamna perfectiune si e de fapt un supranume dat lui Mustafa Kemal, cel care a infiintat statul turc modern. Nu va asteptati ca turcii sa vorbeasca limba engleza, dar cu romana mai misca ceva si spun si unele glume.

Marele bazar este cu adevarat urias si gasesti aici orice, de la aur la diamante, de la covoare la tesaturi fine, de la obiecte vechi pana la adevarate poboabe moderne. Preturile la hoteluri sunt acceptabile iar mancarea este ieftina. Poti alege un hotel la cinci minute de bazar, aproape si de catedrala Sfanta Sofia, palatul Topkapi sau Moscheea Albastra. Daca ai noroc, poti vedea marea pe fereastra, iar dimineata te vei trezi intr-o simfonie zburatoare, cea a pescarusilor.

Citeste si:
Alexandra Stan, ajutor pentru victimele cutremurelor din Turcia:...
Alexandra Stan, ajutor pentru...

In Istanbul totul e negociabil. Tocmesti si pretul de la restaurante si cafele si peste tot obtii reduceri de grup. La noi shaorma e de o mie de ori mai buna, dar am mancat acolo lahmacun - e foarte buna, o lipie care are putina carne de vita si tot felul de condimente si daca raspunzi provocarii, iti pun si un condiment care e foarte iute - iti ia gura foc nu alta!! Ei numesc condimentul asta "viagra" ca sa atraga clientii! Am baut cafea turceasca (care mi s-a parut la fel la gust cu cafeaua normala), ceai turcesc (foarte bun, avea o aroma foarte puternica), am mancat peste intr-un restaurant de pe malul marii Marmara, si in ultima seara am baut ceai pe Golden Horn, chiar sub podul Galata (e un brat de apa care desparte o parte sudica de una mai nordica a partii europene a Istanbulului si apoi se uneste cu Bosforul; podul Galata ca si podul Ataturk trec peste Golden Horn), am trecut Bosforul, ajungand si in Asia. Acolo sunt o multime de pisici vagaboante, foarte grase si frumoase, dar nu vezi caini deloc. Cu un grup de prieteni apropiati, razi ba de unul, ba de altul, te minunezi de toate grozaviile din jur si asa ajungi sa te indragostesti pur si simplu de Instanbul.

Citeste si:
România, pământ scump și râvnit. Străinii dețin o treime din...
România, pământ scump și...

E un oras in care m-as intoarce oricand si ti-l recomand cu multa caldura!

Un articol de: Mihaela Epure


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.