Probabil ca v-ati facut deja planuri de vacanta si numarati zilele ramase pana la concediu. Daca nu ati facut-o inca, alegeti cu grija destinatiile pentru ca exista anumite locuri care ar putea disparea in urmatorii 50 de ani. Termenul limita se apropie, asa ca ar fi bine sa vizitati aceste locuri inainte de dispara definitiv.

1. Bariera de corali din insulele Belize

Incepand cu anul 1998, mai bine de 50% din cantitatea de corali care s-a format de-a lungul catorva sute de ani in jurul insulelor Belize a disparut. De vina, spun oamenii de stiinta, ar fi turismul excesiv, poluarea si incalzirea globala.

Fara un plan bine pus la punct, aceasta minune a lumii ar putea disparea in urmatorii 25 de ani, sunt de parere specialistii.

Sursa foto: Wikipedia.org

2. Bazinul fluviului Congo

Padurea tropicala din Bazinul Congo este a doua ca marime din lume, dupa jungla amazoniana, si este „responsabila” pentru 40% din oxigenul necesar sustinerii vietii pe Pamant. Insa, din cauza defrisarilor excesive, padurea se miscoreaza si din ce in ce mai putin dioxid de carbon este absorbit ceea ce conduce la o serie de schimbari climatice.

Daca nu vor fi luate masurile necesare de protejare a Bazinului Congo, acest ecosistem unic ar putea disparea pana in 2040, avertizeaza expertii ONU.

Sursa foto:Corinne.Staley via Flickr.com

3. Marea Moarta

Aflata la 400 de metri sub nivelul marii, Marea Moarta este cel mai jos punct de pe planeta. De asemenea, despre apa sa, care este de 10 ori mai sarata decat cea din Ocean, se crede ca ar avea proprietati tamaduitoare.

In ultima decada, Marea Moarta s-a miscorat cu aproximativ 30 de centimetri anual si ar putea disparea in mai putin de 50 de ani. De vina ar fi barajul construit pe raul Iordan, singura sursa de apa care alimenteaza Marea Moarta, precum si companiile farmaceutice care dreneaza excesiv apa pentru minerale.

Sursa foto: Wikipedia.org

4. Parcul National Everglades

Parcul National Everglades din Statele Unite se intinde pe 2.5 milioance de acri si adaposteste specii de animale si plante unice in lume. Insa, in ultimii 20 de ani, din cauza fermelor care s-au construit in zona si a barajelor care s-au ridicat, dimensiunea parcului s-a injumatatit. In anul 1900, suprafata parcului era de circa 5 milioane de acri.

Citeste si:
Un tânăr din SUA, dispărut în urmă cu două luni, a murit într-o...
Un tânăr din SUA, dispărut în...

Sursa foto: Wikipedia.org

5. Madagascar

Daca nu sunt luate masuri imediate si eficiente, in cel mult 35 de ani, padurile din Madagascar si ecosistemul unic in lume pe care il adaposteste ar putea disparea.

Mai bine de 80% din flora si fauna care se regaseste pe insula Madagascar nu se mai regaseste nicaieri pe planeta. Multe din speciile descoperite in Madagascar nu au fost inca studiate sau clasificate si ar putea disparea inainte ca acest lucru sa se intample.

Defrisarile excesive pentru a face loc campurilor de cereale si construirea fermelor reprezinta cele mai mari amenintari pentru aceasta insula unica in lume. In ultimii 20 de ani, suprafata padurii care acopera insula s-a miscorat cu 30% si, din cauza ritmului cu care se defriseaza, este in continua crestere.

Sursa foto: Wikipedia.org

6. Insulele Maldive

Insulele Maldive adapostesc specii de coralii si pesti unice in lume. Din cauza poluarii si a turismului intens, aceste specii se afla in pericol de a-si pierde „casa”. In acelasi pericol se afla si locuitorii insulelor.

Citeste si:
Decizie radicală luată de Austria: Guvernul nu mai construiește...
Decizie radicală luată de...

Daca nu sunt luate masuri pentru stoparea incalzirii globale, insulele Maldive vor disparea inghitie de apele Oceanului Indian. Cele 1.190 de insule si atoli se afla doar la 2.43 de metri deasupra nivelului marii, iar topirea ghetarilor conduce la cresterea nivelului marii.

In 2008, presedintele Insulelor Maldive, a anuntat ca guvernul a inceput sa cumpere teritoriu in alte tari pentru a-i mutat pe locuitorii afectati de cresterea nivelului Oceanului Indian.

In 2009 a tinut o sedinta de guvern subacvarica pentru a atrage un semnal de alarma asupra situatiei delicate in care se afla insulele.

Sursa foto: Wikipedia.org

7. Polii

Daca ritmul cu care temperatura globala creste se mentine, nu este greu sa ne imaginam ce efecte ar putea avea topirea ghetarilor asupra planetei. Odata cu gheata, dispare si intreg ecosistemul din regiunile arctice.

Citeste si:
Locuri extreme din lume: 10 destinatii turistice periculoase
Locuri extreme din lume: 10...

Potrivit unei estimari a Wood Hole Oceanografic Institute, 80% din populatia de pinguini imperiali va disparea daca nu sunt luate masuri pentru a stopa incalzirea globala. La fel si ursul polar se afla in pericol de disparitie.

Daca ritmul cu care temperatura globala creste in prezent se mentine, in aproximativ 40 de ani gheata nu se va mai forma la Polul Nord.

Sursa foto: Wikipedia.org

8. Parcul Rajhastan

Parcul Rajhastan din India este un loc unic in lume care adaposteste cea mai mare comunitate de tigri din lume. Populatia de tigri salbatici a ajuns, la nivel de global, la 3.200 de exemplare, din care mai mult de jumatate se afla in India. Dar, din cauza braconajului excesiv, existenta tigrilor este pusa in pericol si se estimeaza ca in mai putin de 15 ani parcul ar putea deveni pustiu. Ca sa intelegeti cat de dramatice sunt cifrele, la inceputul anilor 1900 existau aproximativ 100.000 de exemplare de tigri. Astazi mai sunt doar 3.200.

Citeste si:
Un urangutan se lupta cu un buldozer sa isi salveze casa / VIDEO
Un urangutan se lupta cu un...

Sursa: Wikipedia.org

9. Padurea Tahuamanu

Poate ca despre padurea Tahuamanu din Peru nu ati auzit foarte multe. Adaposteste cele mai colorate specii de papagali si este casa celor mai batrani mahoni din America de Sud. Un singur mahon este suficient pentru a realiza mobila in valoare de 1 milion de doalri, deci nu este greu de imaginat ca ritmul cu care se defriseaza este ametitor.

Sursa foto: amazingmaterial.com

10. Bazinul Raului Yangtze

In bazinul raului Yangtze traiesc cateva specii de animale, printre care si ursul. De curand, guvernul chinez a construit unul dintre cele mai mari baraje din lume, cu o investitie de aproximativ 24 de miliarde de dolari, si din care se asteapta sa devina principalul producator de energie din Asia. Bazinul afecteaza atat populatia din aval cat si toate animalele care depindeau de apa. Nici ursii panda, dar nici fermierii nu mai primesc cantitatea de apa suficienta pentru existenta.

Sursa foto: Wikipedia.org


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.