Ca civilizatia noastra a construit de-a lungul timpului structuri magnifice este un fapt cunoscut. Pantheonul, Coloseumul sau Piramidele de la Giza sunt poate cele mai ambitioase incercari ale omului de a lasa pentru posteritate un semn a existentei sale. Ca acesta mai sunt si altele, poate nu la fel de cunoscute dar, cu siguranta, la fel impresionante. Fie ca vorbim de constructii mai vechi sau mai noi, iata o lista cu 8 structuri arhitecturale de care probabil nu ai mai auzit pana acum.

8. Templul lui Hercules Victor

In Forum Boarium, cel mai vechi forum cu care se lauda Roma, se afla si Templul lui Hercules Victor. Este o structura rotunda, construita in stil grecesc si dateaza din secolul 2 i.Hr. Chiar daca nu se stie cu exactitate cum si de ce a aparut templul acolo, se pare ca ar fi legat de legenda lui Hercule si a monstrului Cacus. Legenda spune ca monstrul Cacus ar fi fost cel care a furat vitele lui Hercule si le-a ascuns in pestera in care traia.

Din pacate, acoperisul sustinul de cele 20 de coloane corintiene ale templului nu mai exista astazi, insa 19 din 20 de coloane sunt inca in picioare.

Sursa foto: alphadeigner via Flickr.com

7. Templul My Son

Templul My Son, din Vietnam, este una din cele mai frumoase constructii antice. Din pacate, este prea putin cunoscut, mai ales in randul civilizatiei vestice.

Compus initial din 70 de temple, My Son a reprezentat pentru foarte multa vreme unul din cele mai importante complexe budiste. Ridicat in secolul 4, My Son era un impontrant centru centru de spiritual, politic si cultural pentru cultura Champa, civilizatie ce a controlat zona pana in secolul XII.

In 1937, francezii au inceput sa restaureze templele My Son. Din pacare, multe dintre acestea au fost distruse in timpul razboiului din Vietnam. Zona este si astazi destul de periculoasa din cauza minelor neexplodate.

Sursa foto: Wikipedia.org

6. Templul lui Poseidon din Sounion

Templul lui Poseidon din Sounion este unul din cel mai important sanctuar din lume, insa prea putini din afara Greciei stiu de existenta sa. Chiar daca cercetarile istorice dateaza templul inca din perioada preistorica, nu exista evidente ale practicilor religioase la acea data.

Templul lui Poseidon este mentionat pentru prima data in Odisee drept locul in care Menelaos l-a ingropat pe Phrontes Onetorides, la intoarcerea sa din Trioa.

Sursa foto: Wikipedia.org

5. Chogha Zanbil

Chogha Zanbil este un templu piramidal (zigurat) construit in 1250 i.Hr, de regele Untash-Napirisha pentru a-l onora pe zeul Inshushinak. In ciuda varstei sale inaintate, templul este intr-o conditie remarcabila. Este unul din putinele temple piramidale costruite in afara Mesopotamiei.

Citeste si:
Gabriela Cristea, despre sacrificiile pe care le face pentru...
Gabriela Cristea, despre...

Ziguratele nu erau construite in aceleasi scopuri ca majoritatea templelor ridicate de civilizatiile vestice. Acestea nu erau dedicate ritualurilor religioase, ci erau privite ca loc de odihna pentru zei. Ridicant un zigurat langa oras, conducatorii acestuia se asigurau ca zeii vor vegea indeaproape, protjand orasul si locuitorii acestuia.

Sursa foto: Wikipedia.org

4. Jetavanarama Dagoba

Templul Jetavanarama Dagoba, construit de regele Mahasena in orasul Anuradhapura, Sri Lanka, a fost pentru foarte multa vreme una din cele mai inalte constructii din lume, alaturi de primamidele de la Giza si Sharsur. Chiar daca, in prezent, din magnifica structura de 122 de metri inaltime au mai ramas doar 75 de metri, Jetavanarama Dagoba inca domina intreaga zona.

Daca asezarea vi se pare cunoscuta, este foarte posibil sa o fi vazut pe fundalul videoclipului „Save a Prayer” al trupei Duran Duran.

Citeste si:
Structurile comuniste din România. Au ajuns faimoase în lume
Structurile comuniste din...

Sursa foto: Wikipedia.org

3. Ruinele din Nalanda

In secolul, nu foarte departe de orasul Patna, a fost construita Universitatea Nalanda, un important centru de invatamant budist care a activat pana in anul 1197.

Potrivit unor studii, se crede ca universitatea a fost infiintata in timpul regelui Sakraditya din timpul dinastiei Gupta. Cu 10.000 de studenti si peste 2.0000 de facultati, Nalanda a fost nu doar cel mai important centru de invatamant budist, ci se cel mai longeviv. Incepand cu anul 1193 a fost distrusa de invadatorii musulmani care au invadat universitatea, i-au masacrat pe studenti si profesori si i-au ars impresionantele biblioteci.

Sursa foto: Wikipedia.org

2. Templul lui Hefaistos

Construit in anul 450 i.Hr si inchinat zeului focului, Hefaistos, templul din Thission reprezinta una din cele mai cunoscute atractii turistice ale Atenei. este un templu construit în ordinul doric peripteral, situat la partea de nord-vest a Agorei din Atena, pe varful dealului Kolonos Agoraios.

Citeste si:
Paradisul este pe Pamant! 10 locuri magnifice pe care TREBUIE sa le...
Paradisul este pe Pamant! 10...

Sursa foto: Wikipedia.org

1. Meteora

Intr-un loc aproape inaccesibil omului, in varful unei formatiuni muntoase, se afla asezarea monastica Meteora. Este considerata una din cele mai magnifice structuri arhitecturale, o dovada a creativitatii si tenacitatii umane, a capacitatii acestuia de a imblanzi natura. Si pe buna dreptate, am adauga.

Fondatorul acestei manastiri a fost Sfintul Atanasie Meteoritul, venit aici din Muntele Athos. El a intemeiat pe aceasta stinca o mica sihastrie pe care o transforma in 1344 intr-o lavra.

In prezent exista 24 de manastiri, unele in de ruina, altele foarte bine conservate si intacte.

Sursa foto: Wikipedia.org


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.