Somnoroase pasarele e o poezioara dragalasa pentru copii. Cu asta cadem de acord. Dar de la asta pana la natura in poezia Somnoroase pasarele este formata din elemente personificate, care actioneaza antitetic: izvoarele suspina, codrul negru tace, dorm si florile-n gradina.

Prins in trafic acum cateva zile ma gandeam ce invata copiii nostri din operele literale ce se regasesc in programa scolara.

1. “MESTERUL MANOLE”. De departe cea mai idioata creatie din istoria literaturii romanesti. Despre ce e vorba pe scurt? Povestea unui mester complet nepriceput care sufera de schizofrenie in faza violenta. Omul se apuca impreuna cu alti “calfe si zidari” sa ridice o manastire. Pana aici nimic rau. Dar ce construiau ziua, se darama noaptea. In loc sa recunoasca faptul ca e un agarici si un amator, Manole insista. Dovada a schizofreniei sale paranoide, intr-o noapte viseaza un inger care-i spune s-o omoare pe nevasta-sa ca sa-i iasa treaba cu constructia. Mesterul pune in practica visul si-si ucide cu sange rece femeia iubita, in chinuri groaznice, zidind-o de vie, fara sa se intrebe macar o secunda: “Ma, ce pizda ma-sii de inger mi-ar cere sa omor?!?!?!” Manole a ramas in istorie ca primul barbat care a facut bodybuilding sau primul barbat care a avut o femeie-n casa…

2. “MIORITA”. Lectia suprema a renuntarii si lamentarii. Doi ciobani decid sa-l omoare, din invidie, pe al treilea. Acesta este anuntat de catre o oaie (wtf?!?!?!) despre planurile marsave. Ciobanul zice “Bine”, alege trei fluiere, isi anunta mama si moare ca un bou.

3. “APUS DE SOARE” de Barbu Stefanescu Delavrancea. Atunci cand facem filme sau piese istorice, noi romanii parca avem un bat in cur. Personajele sunt complet dezumanizate, devenind niste monumente istorice care scot pe gura vorbe istorice, au o atitudine istorica, ragaie istoric etc. Daca te uiti la un film american despre istoria lor, iti vine sa plangi si ti se face pielea de gaina desi nu e vorba de tara ta…

4. “SOMNOROASE PASARELE” de Eminescu. Nu poezia este cretina! Ci interpretarea pe care o capata in gura profesorilor doar fiindca apartine geniului absolut al poeziei. “Somnoroase pasarele” e o poezioara dragalasa pentru copii. Cu asta cadem de acord. Dar de la asta pana la “natura in poezia Somnoroase pasarele este formata din elemente personificate, care actioneaza antitetic: izvoarele suspina, codrul negru tace, dorm si florile-n gradina. Acestea se afla in deplina armonie cu cele insufletite – lebada, pasarile, precum si cu elementul uman”… E CALE LUNGAAA…

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

5. SADOVEANU… Recunosc! N-am putut niciodata sa citesc acest autor. Descrierile alea agonizante ma fac sa-mi pierd mintile. Un fir de iarba am vazut si eu, nu am nevoie sa-mi fie descris in 30 de pagini… Sper sa nu ma bata Dumnezeu, dar daca vrei ca un copil/adolescent sa capete drag de citit, nu-i da Sadoveanu.

Tu ce parere ai?

De Mihai Bendeac


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.