In Romania nu exista inca o cultura a investitiilor la bursa sau in fonduri de investitii foarte bine dezvoltate.

In Romania nu exista inca o cultura a investitiilor la bursa sau in fonduri de investitii foarte bine dezvoltate. Cea mai mare parte a economiilor populatiei se indreapta spre depozitele bancare, mai ales in conditiile unei potentiale crize imobiliare.

De ce depozitul bancar?

Asa cum se stie ultimii ani au adus cresteri foarte mari la preturile terenurilor si ale locuintelor, ceea ce a determinat multi investitori sa se imprumute la banci pentru a putea investi in acest sector. Investitie care pentru cei mai multi s-a dovedit a fi mai mult decat rentabila, cu un randament anual de crestere de pana la 100% sau chiar mai mult. Acest randament nu ar fi putut fi obtinut cu siguranta din niciuna dintre celelalte instrumente de investie.

Insa acum se inregistreaza o scadere mai ales la pretul locuintelor si specialistii folosesc tot mai des cuvantul criza. Bursa de Valori Bucuresti a suferit fluctuatii foarte mari in ultima perioada, iar investitorii par reticenti, mai ales ca multi au pierdut sume importante pe fondul scaderilor foarte mari inregistrate.
Intr-o economie functionala, atunci cand bursa nu mai ofera siguranta unor castiguri mai mari decat nivelul dobanzilor la depozite, investitorii se reorienteaza spre banci. Cel putin pe termen scurt, oferind solutia cea mai sigura a pastrarii si chiar cresterii valorii banilor. Insa asa cum am mai spus romanii nu detin o cultura a bursei si chiar daca randamentele unui fond de investitii sunt foarte mari acestia vor prefera sa investeasca banii intr-un depozit bancar.

In ce moneda investim prin depozit?

Atunci cand alegi sa investesti intr-un depozit bancar mai apare o problema. Aceea a monedei in care doresti sa constitui depozitul. De multe ori, daca nu ai ales moneda optima risti ca la scadenta, tot ce ai castigat din dobanda, scazand rata inflatiei si diferenta de curs valutar dintre momentul investitiei si momentul scadentei, sa fie o suma cu o putere de cumparare mai mica decat la inceput.

Si piata valutara ne ofera surprize zilnice, pe fondul actiunilor BNR sau a situatiei internationale, cu diferente de curs mari in doar doua zile, mai ales in ceea ce priveste leul in raport cu euro. La acest moment este foarte greu de spus, chiar si de nalisti, daca directia in care leul isi va continua evolutia este una ascendenta sau descendenta. Cat despre o stabilizare, nu se poate discuta pe termen scurt.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

Top 5: Depozite bancare

Pentru realizarea acestui top au fost luate in calcul ofertele de depozit a 25 de banci, pentru o suma de 35.000 de RON, pe o perioada de 12 luni. Clasamentul s-a facut in functie de dobanda.

1. RIB - Depozit cu plata dobanzii la termen - RON. Este cel mai rentabil depozit in conditiile stabilite anterior. Acesta ofera o dobanda de 11.50%. Dupa plata impozitului pe profit si al comisioanelor suma efectiva pe care o vei ridica de la ghiseu este de 38,381.00 RON. Castigul efectiv dupa un an este de 3381 RON.

2. Piraeus Bank - Depozit Star - RON. Piraeus Bank se siteaza cu nivelul dobanzii pe aceeasi pozitie cu RIB. Valorea acesteia este de 11.50%, iar castigul final este de aproximativ 3.380 RON.

3. GARANTIBANK INTERNATIONAL NV - Depozit la termen - RON. Se afla pe locul al treilea cu o dobanda de 11.25%. Acest depozit iti va aduce o suma totala la scadenta de 38,307.50 RON, ceea ce insemna un castig net de 3.307 RON.

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...

4. Libra Bank - Depozit la termen - RON. Libra Bank vine cu o dobanda de 11.10%, ceea ce aduce un castig de 3.263 de RON investitorului si o suma totala de ridicat la scadenta de 38,263.40 RON.

5. Banca Romaneasca - Depozit la termen cu dobanda fixa - RON. Banca Romaneasca ofera o dobanda de 10.75% pentru depozitul pe un an in lei. La terminarea celor 12 luni de asteptare, suma toatala neta obtinuta va fi de 38,160.50 RON. Deci rezulta un castig de 3.160 de RON.

Aceste date au caracter strict informativ si pot fi modificate de banci in orice moment.

Articol de Andrei Dutulescu
[VIa]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.