Niciun itinerar de vacanta nu este complet, daca nu contine si informatii suplimentare despre cele mai importante sosele din lume.

La prima vedere o sosea lunga de cateva zeci de mii de kilometri nu ti se pare ceva exagerat. Cifrele te pot soca, dar te pot lasa si indiferent. Romania are aproximativ 500 de kilometri de autostrada, iar cea mai mare autostrada din lume nu are decat 24 de mii de kilometri.

Celor care se gandesc sa plece la drum curand, fie in vacanta, fie in interes de business, si se tem sa zboare cu avionul, poate le-ar prinde bine sa stie care sunt cele mai importante sosele din lume:

1. Cea mai lunga autostrada din lume este Pan - American, a carei lungime depaseste 24.000 km. Aceasta incepe in Alaska (la marginea nordica a continentului american) si continua (cu o intrerupere la mijlocul continentului) pana in Brazilia. Este cea mai lunga autostrada din lume care uneste de la un capat la celalat Alaska cu Chile. Soseaua detine si un act care sa ateste faptul ca este cea mai lunga autostrada din lume: locul in Guinness World Records.

2. O alta autostrada foarte importanta se afla in Australia. Australia's Highway 1 reprezinta cea mai mare autostrada de pe continental australian si practic aceasta inconjoara aproximativ tot perimetrul continentului. Lungimea autostrazii cuprinde mai mult de 20 de mii de kilometri. Aceasta trece chiar si prin Tasmania, pornind din Hobart, trece apoi prin Launceston si se termina in Burnie.

3. Revenim pe continentul american, unde Canada are cu ce se mandri la capitolul autostrazi. Trans-Canada Highway ( TCH – 1 ) are o lungime de peste 10 mii de kilometri si reprezinta dupa Australia’s Highway 1 si Trans Siberian Highway cea de-a patra autostrada ca marime din lume. Trece prin 10 regiuni ale Canadei si face legatura intre cele mai importante orase ale tarii. Autostrada a inceput sa fie construita in anul 1950, dar a fost data in folosinta abia in anul 1971.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

4. Autostrada Trans-Siberiana este numele neoficial al autostrazii care porneste de la Marea Baltica si se termina la Marea Japoniei. Aceasta este formata dintr-o retea de autostrazi care se intind pe toata suprafata Rusiei si pe intreaga lungime a continentului asiatic. Are o lungime de aproximativ 11 mii de kilometri si isi disputa locul al treilea la capitolul 'cea mai mare autostrada din lume', alaturi de cele din Australia si Canada.

5. Una dintre cele mai lungi sosele din Europa este drumul European E 30, avand aproximativ 6.000 de kilometri lungime. Drumul strabate sapte tari si are doua treceri peste mare: una din Irlanda in Tara Galilor si una din Anglia spre Olanda. Initial drumul pornea din orasul irlandez Cork si se termina in Rusia la Samara, dar dupa catvia ani a fost prelungit pana in orasul Omsk, incluzand astfel si capitala Rusiei.

Citeste si:
Cu ce te poți deplasa eficient într-un oraș aglomerat: Top 5...
Cu ce te poți deplasa...

Autor: Alexandru Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.