Cele mai periculoase animale sunt acelea pe care de multe ori le trecem cu vederea si din pricina dimensiunilor lor reduse.

Cele mai periculoase animale sunt acelea pe care de multe ori le trecem cu vederea si din pricina dimensiunilor lor reduse.

1. Cel mai periculos animal din lume nu este un patruped fioros sau o vietate marina gigantica, ci o insecta aparent inofensiva, cu care avem de-a face deseori: tantarul. Banalul tantar care ne bazaie cand ne e somnul mai dulce, este considerat de specialisti cel mai periculos „animal” din lume. Bineinteles ca exista si o explicatie logica pentru acesta constatare: pe langa mancarimi si disconfort, tantarii pot transmite prin intepaturile lor o multime de boli foarte periculoase, tocmai pentru ca intra in contact cu sangele multor indivizi, unii dintre ei purtatori ai acestor boli. Astfel, maladiile in cauza se raspandesc foarte usor, specialistii find de multe ori depasiti de situatii. S-a estimat ca anual mor 2-3 milioane de oameni dupa ce sunt intepati de tantari. Cei mai multi dintre acesti indivizi traiesc in Africa. Singura solutie viabila pentru combaterea epidemiilor transmise de tantari ramane anihilarea cat mai multora, insa acest lucru este foarte greu de realizat la nivel mondial.

2. Exista aproximativ 2000 de specii de serpi veninosi, insa doar 250 dintre ele sunt capabile sa ucida un om. Cu toate acestea, mor anual intre 50 si 125 de mii de indivizi, dupa ce sunt muscati de serpi veninosi. Cele mai multe cazuri se inregistreaza in Africa, Asia si America de Nord. O metoda indicata de protectie este evitarea locurillor unde traiesc serpii, mai cu seama in conditiile in care cele mai multe atacuri sunt provocate de om. Teoretic, un sarpe veninos nu ataca decat daca se simte amenintat. Insa nu va recomandam sa verificati aceasta teorie. Atunci cand faceti plimbari pe munte sau in natura, este recomandat sa purtati bocanci cat mai inalti, picioarele fiind in general cele mai expuse unui posibil atac.

3. Al treilea cel mai periculos animal, este tot de talie mica: scorpionul. Exista in lume 1.500 de specii diferite de scorpioni, insa doar 25 dintre acestea reprezinta o amenintare reala pentru oameni. Scorpionii sunt activi mai mult in timpul noptii, iar in urma atacurilor injecteaza victimelor o cantitate mare de venin. Numarul persoanelor care mor anual din aceasta cauza este aproximat la 800-2000, dar se speculeaza ca cifrele sunt in realitate mai mari, avand in vedere zonele destul de izolate in care traiesc scorpionii. Africa, America si Asia Centrala sunt principalele teritorii care gazduiesc aceste vietati.

Citeste si:
Șerban Huidu, în pericol de moarte de mai multe ori. Cum crede că...
Șerban Huidu, în pericol de...

4. Pozitia a patra in top este rezervata felinelor mari. Desi aceste specii numara tot mai putine animale, raman printre cele mai periculoase din lume: nu mai putin de 800 de oameni le cad victime anual. Inregistrate mai ales in Africa, America de Nord si India, cea mai mare parte a accidentelor sunt cauzate de turisti care participa la safari si nu respecta normele de securitate. Cea mai buna metoda de a evita atacul este sa ramai si sa privesti ochii felinei, in niciun caz sa te intorci si sa fugi.

5. Crocodilul este un animal preistoric „setat” sa omoare orice misca, numarul victimelor sale umane inregistrat anual fiind cuprins intre 600 si 800. Cei mai multi crocodili traiesc in Africa si in Australia. Pentru a preveni atacurile lor ar fi ideal sa evitati in primul rand inotul in apele pe care le stapanesc acesti pradatori.

Citeste si:
Descoperă lumea: 16 motive pentru care India pare a fi o altă planetă
Descoperă lumea: 16 motive...

6. Un animal placut si pasnic la prima vedere, in ciuda proportiilor sale, elefantul este in realitate extrem de imprevizibil si face anual o multime de victime. Au fost inregistrate cazuri in care angajati ai unor gradini zoologice au fost ucisi de elefantii pe care ii ingrijeau de peste 15 ani. Elefantii traiesc in Africa si India si ataca anual intre 300 si 500 de persoane.

7. Al saptelea animal feroce, hipopotamul, poate parea, asemenea elefantului, neagresiv si prietenos. Aceasta este insa o prejudecata care de multe ori devine fatala. Hipopotamul traieste in lacurile si raurile din Africa. Este un animal foarte gresiv si imprevizibil, facand anual intre 100 si 150 de victime.

8. Meduza poate omori un om in doar cateva minute, fiind una din cele mai periculoase vietati marine. Anual ii cad victime aproximativ 100 de persoane. Meduze ucigase exista in Australia, Papua Noua Guinee, Malaezia, Indonezia, Philipine, Thailanda si Vietnam.

Citeste si:
Mercur retrograd 29 decembrie 2022 – 18 ianuarie 2023: Cum sunt...
Mercur retrograd 29 decembrie...

9. Unul dintre cei mai periculosi pradatori, al carui comportament agresiv a fost indelung dezbatut si supraevaluat in productii cinematografice, este in realitate mai putin periculos decat ar crede unii dintre noi. Rechinul face mai putin de 100 de victime anual, iar atacurile au loc mai ales in apele din Florida, Australia, Hawaii si Africa de Sud. Desi cifra victimelor este relativ redusa, cei care au fost atacati de rechini sau care au asistat la decesul unor persoane, au relatat de-a lungul timpului o serie de scene infricosatoare, al caror grad de risc nu trebuie minimalizat.

10. Ursul incheie topul nostru de pe pozitia a 10-a. Cea mai periculoasa specie de urs este grizzly, care traieste in America de Nord si Canada, facand anual 5-10 vicime. Alte specii de urs traiesc pretutindeni in lume, inclusiv in Romania (ursul carpatin).

Citeste si:
Cătălin Botezatu aproape a fost mușcat de un rechin. Vacanța i s-ar...
Cătălin Botezatu aproape a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.