Oamenii de stiinta au incercat dintotdeauna sa rezolve marile mistere ale lumii si totusi unele fenomene naturale inca ii uimesc. De la luminile misterioase care insotesc cutremurele, la pietre care se misca inexplicabil in Statele Unite, unele fenomene naturale par sa nu aiba nicio explicatie.

Sferele din Costa Rica

De ce populatia care a precedat colonizarea spaniola din Costa Rica a decis sa sculpteze sute de sfere uriase din piatra ramane un mister. Sferele au fost gasite de United Fruit Company in 1930, cand defrisa o portiune de pamant pentru a face loc plantatiilor de banane. Sferele, construite intre 600 si 1.000 AD, ating si doi metri in diametru si sunt numite de localnici Las Bolas. Ceea ce face misterul greu de dezlegat este faptul ca spaniolii au distrus toate urmele civilizatiei care se afla acolo inainte de venirea lor, asa ca nu exista posibilitatea consultarii unor izvoare scrise. John Hoopes a demontat majoritatea teoriilor care legau sferele de orase pierdute si de nave extraterestre, iar in 2012 a calatorit in Costa Rica pentru a studia posibilitatea integrarii lor in patrimoniul mondial.

Zumzetul de joasa frecventa

The Hum, Zumzetul, este numele dat unui zgomot enervant care se aude pe zone vaste de teren, de la Bristol pana la Bondi. Misterul e dat de faptul ca nu toti oamenii il pot auzi, doar o persoana din douazeci fiind deranjata de sunet. Anul trecut, rezidentii din Beaufort, Kerry, Irlanda, s-au plans autoritatilor in legatura cu un sunet iritant care ii supara din luna aprilie. La insistentele cetatenilor, edilii au decis sa opreasca pompele de apa, despre care se credea ca produc zgomotul, dar zumzetul nu a incetat, scrie dailymail.co.uk. Oamenii de stiinta nu au gasit o explicatie, desi unii dintre ei banuiesc ca ar fi vorba de tinitus, un zgomot perceput de urechi in absenta unui sunet, in timp ce altii dau vina pe valurile care se sparg in departare sau pe zgomote industriale.

Ploile cu broaste, sau pesti

In ianuarie 1917 Waldo McAttee a prezentat o lucrare despre ploile cu materie organica. Lucrarea, care seamana cu ingredientele dintr-o reteta pentru o potiune magica, face referire la fan, furnici sau broaste. In cele opt pagini, McAtee respinge unele marturii care i se par exagerate, dar certifica ploi cu larve de salamandra in Minnesota si cazuri de ploi cu sprot si heringi in Regatul Unit. Alte marturii includ ploi cu broaste in Ozdaci, Serbia si bibani in Lajamanu, Australia. In 2009, in orasele japoneze Nanao si Hakusan a plouat cu mormoloci de broasca, iar oamenii de stiinta au sugerat ca ar fi putut sa fie aruncate de pasari. Totusi, distributia lor prea uniforma si concentrata in zone specifice pare sa respinga aceasta teorie. O explicatie care dateaza din secolul al XIX-lea ar fi vantul puternic care ridica animalele si le transporta pe distante mari. O alta teorie, acceptata de multi oameni de stiinta, care provoaca insa destule dezbateri, ar fi tornadele. In drumul lor pe deasupra marilor si lacurilor ar ridica animale mici, care ar cadea in zonele in care tornada pierde din putere.

Citeste si:
Inovație în medicină! Oamenii de știință au creat un embrion sintetic
Inovație în medicină! Oamenii...

Citeste continuarea pe 9am.ro

Foto main: microscop sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.