Afla cate tipuri de lubrifianti exista si cum ii poti alege pe cei care ti se potrivesc.

Multe persoane intampina dificultati in timpul actului sexual, din pricina lubrifierii insuficiente a organelor genitale. Exista inca nedumeriri in legatura cu alegerea lubrifiantilor potriviti, poate si pentru ca unii dintre noi nu sunt la curent nici cu tipurile de lubrifianti existente, nici cu avantajele sau dezavantajele fiecaruia dintre acestia.

Din perioada pubertatii peretii vaginali secreta un lichid care faciliteaza penetrarea. Este un fenomen reflex atat pentru vagin cat si pentru penis. Cantitatea de lubrifiant natural difera de la persoana la persoana si de la perioada la perioada. Cauzele insuficientei lubrifierii pot fi de ordin fizic sau psiho-emotional. Adjuvantii sexuali eficienti in acest caz sunt lubrifiantii, care pot fi procurati din farmacii sau din magazine specializate (sex-shop).

Este recomandata folosirea lubrifiantilor:

- cand secretiile naturale sunt scazute
- la primele contacte sexuale cu penetrare si mai ales la dezvirginare
- in cazul sexului anal

Tipuri de lubrifianti:

Daca folosesti un prezervativ, lubrifiantul scade probabilitatea ruperii acestuia ca urmare a frictiunii dintre penis si peretii vaginului sau rectului. Atentie: Evita lubrifiantii pe baza de ulei, pentru ca pot deteriora latexul!

1. Lubrifianti pe baza de apa

Sunt "condom-safe" si alunecosi insa, spre deosebire de alte tipuri de lubrifianti, trebuie reaplicati. In functie de calitatea materialului, tind sa devina lipiciosi si sa se usuce mai repede.

2. Lubrifianti pe baza de silicon

Sunt preferabili altor tipuri de lubrifianti, pentru ca se mentin foarte bine in timpul actului sexual, nu afecteaza prezervativul si pot fi utilizati fara probleme chiar si atunci cand faci sex in apa. Acesti lubrifianti sunt foarte concentrati, de aceea se evita utilizarea lor impreuna cu anumite jucarii sexuale (din piele). Atentie la cantitate - o picatura poate face minuni!

3. Lubrifianti cu spermicide

In general nu sunt incurajati, din pricina atentionarilor medicilor in legatura cu riscurile de sanatate asociate utilizarii substantelor pe baza de Nonoxynol-9. Conform unor studii, acesta poate spori riscul transmiterii unor boli sexuale. Spermicidele se folosesc ca metoda contraceptiva, dar este preferabila asocierea lor cu un prezervativ.

4. Lubrifianti aromati

Lubrifiantii pot avea o multitudine de stiluri, culori si arome, capabile sa redea savoare vietii tale sexuale. Nu afecteaza latexul sau peretii organelor sexuale, insa contin glicerina si trebuie evitati de persoanele alergice la aceasta substanta.

5. Lubrifianti cu proprietati de incalzire sau racire

Sunt lubrifianti speciali care produc incalzirea sau racirea zonei genitale (asemenea mentolului), in momentul frictiunii.

6. Lubrifianti pe baza de ulei

Nu sunt recomandati in timpul actului sexual, nici impreuna cu prezervativul, pentru ca pot cauza ruperea acestuia, nici fara prezervativ, pentru ca pot provoca iritatii.

Chiar daca exista dezavantaje in privinta utilizarii lubrifiantilor, nu inseamna ca unii dintre ei trebuie complet eliminati din vedere in momentul in care te informezi despre fiecare. Inainte de a alege lubrifiantii potriviti pentru tine, apeleaza la consilierea unui medic si nu ii procura din surse nespecializate, pentru a evita riscul infectarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.