Bolile cu transmitere sexuala constituie subiectul unor discutii ample, intotdeauna de actualitate. Nu uita de protectie!

Ce sunt bolile cu transmitere sexuala?

BTS sunt transmisibile intre partenerii activi sexual, prin contact intim direct: penetrare vaginala, sex oral si sex anal. Cateva dintre aceste boli pot fi transmise si prin schimbul de fluide intre parteneri sau ca urmare a interactiunii cu rani deschise. Este cazul sexului oral, cand unul dintre parteneri prezinta mici leziuni la nivelul cavitatii bucale. Exista si posibilitatea transmiterii unor virusuri pe cale nonsexuala: se intampla in cazul unei femei gravide, care transmite fatului anumite boli fie in timpul sarcinii, fie la nastere. Abuzul de droguri injectabile este de asemenea o cale favorabila pentru infectarea cu BTS, in aceasta situatie metodele de tratament fiind variabile, de la caz la caz.

Care este diferenta intre BTS si infectiile sexuale?

O persoana infectata cu anumite virusuri transmisibile pe cale sexuala nu resimte intotdeauna simptomele acestora, bacteriile usoare fiind mult mai receptive la tratamente. Un exemplu de infectie este herpesul genital. Insa orice boala, asa cum este SIDA, inseamna orice conditie anormala la nivel psihic sau fizic, care creeaza disconfort si se manifesta vizibil in cazul persoanei afectate. BTS acopera deci o gama mult mai variata de virusuri spre deosebire de categoria infectiilor transmisibile sexual. Partea mai putin placuta este ca de multe ori oamenii depisteaza destul de rar prezenta unor infectii, inainte ca acestea se se transforme in boli propriu-zise.

De ce este dificil sa depistezi BTS?

Pentru ca majoritatea oamenilor nu au simptome imediat dupa infectarea cu anumite virusuri. Pe de alta parte, daca apar simptome, se intampla adesea ca diagnosticul sa fie interpretat gresit. E valabil mai mult in cazul femeilor decat al barbatilor.

Care sunt cele mai cunoscute simptome in cazul barbatilor?

Simptome la nivelul aparatului genital: dureri in momentul urinarii, prezenta unui lichid cu aspect neplacut, iritatii ale penisului, dureri ale testiculelor etc.
Alte simptome: umflarea canalului inghinal, ingalbenirea usoara a pielii si a globilor oculari, senzatia de uscare a gurii, artrita, iritatii pe piele etc.

BTS pot fi contactate prin masturbare reciproca?

Da. Exemple: scabie, vaginoza bacteriana, herpes genital, papiloma virus.

Singura metoda 100% eficienta impotriva BTS este abstinenta sexuala. Dar, pentru ca aceasta nu este o solutie functionala pe termen lung, cel ami bine este sa fii atent la mijloacele de protectie pe care le folositi, tu si partenera ta, la fiecare contact sexual. Sa fim realisti - odata cu inceperea vietii sexuale nu ai garantie deplina in privinta protectiei, insa precautia te poate scoate din majoritatea incurcaturilor. Un prezervativ este intotdeauna binevenit, simplu de folosit si eficient, singura metoda contraceptiva care te poate proteja si impotriva BTS.

Citeste si:
Ce nu stiai despre prezervativ
Ce nu stiai despre prezervativ

Articol de Quiqs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.