Menopauza si problemele legate de imaginea corpului sunt acum si probleme ale barbatilor.

Se pare ca emanciparea femeilor a avut cel putin doua efecte secundare: masculinizarea lor si feminizarea barbatilor.

Menopauza masculina

Se pare ca nu numai femeile ajung la menopauza.

Pe masura ce imbatranesti, nivelul hormonilor descreste. Este impropriu sa numim aceste modificari menopauza, dar este un fenomen asemanator celui feminin.

Tot raul de la femeiIncepand cu varsta de 30 de ani, nivelul testosteronului scade cu aproximativ 1% pe an. Daca la barbati fenomenul este gradual, la femei scaderea este brusca. Se pare ca natura a fost mai darnica la barbati si de aceasta data.

Fenomenul afecteaza diferit barbatii, iar pentru unii scaderea este ceva mai dramatica manifestandu-se prin scaderea libidoului si tendinta de a fi morocanos, obosit, suparat. In cazurile severe, barbatii pot deveni depresivi, fiind nevoie uneori de tratament medicamentos recomandat de psiholog.

Pentru a preintampina efectele negative, un medic poate prescrie medicamente pe baza de testosterone, dar acestea au atat efecte pozitive, cat si efecte negative.

Imaginea legata de propriul corp

Se tot mediatizeaza acum problemele pe care le au femeile in momentul in care se zgaiesc la manechine silfide si la actrite si cantarete care se intretin bine. Astfel de imagini dauneaza grav imaginii de sine, iar femeile nu sunt singurele vizate.

Un studiu realizat acum un an in cadrul Universitatii din San Francisco a aratat ca exista o legatura puternica intre consumul de media si imaginea nefavorabila legata de propriul corp. Concluzia: cu cat te uiti mai mult la emisiuni din prime time sau la videoclipuri muzicale, cu cat au o imagine mai fragila despre modul cum arata si despre sine. Studiul a fost realizat pe studenti ai acestei facultati. Este posibil ca fenomenul sa fie mai des intalnit in cazul tinerilor.

Putem aminti aici si de cazul metrosexualului, care pare a fi din ce in ce mai des intalnit. Preocuparea sa fata de imagine este mult mai mare decat in cazul clasicului retrosexual.

Vasectomia si dementa

Dupa o anumita varsta, devii ceva mai responsabil si te hotarasti ca nu mai vrei copii. Te sacrifici si pasesti in cabinetul doctorului pentru o vasectomie. Acest gest frumos si matur te poate costa sanatatea mintala.

Weintraub, profesor de neurologie si psihiatrie la Universitatea de Medicina Northwestern Feinberg a descoperit ca 8 dintre 9 pacienti cu o forma de dementa mai rara, trecusera printr-o operatie de vasectomie.

Foto: skins.be

Un articol de Mihnea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.