48% dintre femeile din Romania nu folosesc nici o metoda contraceptiva in acest moment, conform unui studiu efectuat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), in parteneriat cu GFK.

48% dintre femeile din Romania nu folosesc nici o metoda contraceptiva in acest moment, conform unui studiu efectuat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), in parteneriat cu GFK. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1035 de femei, cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani.

Principalele motive pentru care femeile nu folosesc contraceptive sunt "Nu am nevoie" (66%) si, la mare distanta, "Am de gand sa fac un copil" (23%).

Sexul la romaniParerea partenerului conteaza

O mare influenta in alegerea metodei contraceptive o are partenerul de viata, 66 % dintre femei au spus ca tin cont de parerea acestuia in alegerea metodei contraceptive. In acelasi timp, majoritatea femeilor au precizat ca partenerii lor de viata prefera contraceptivele orale si pe locul doi prezervativul.

"Era de asteptat. Contraceptivele orale sunt o metoda mai sigura decat multe altele si pana la urma, implica un efort minim din partea partenerilor", considera doamna psiholog Aurora Liiceanu.

In plus, 55% dintre femeile chestionate afirma ca barbatul este cel care intretine gospodaria. Avand in vedere motivele mai sus mentionate, barbatii trebuie sa fie corect informati in ceea ce priveste metodele contraceptive. Ei au un cuvant greu de spus atunci cand vine vorba despre protejarea impotriva sarcinii nedorite.

Prezervativele la egalitate cu pilulele contraceptive

Principalele metode contraceptive folosite sunt prezervativele, la egalitate cu contraceptivele orale, urmate de mijloacele naturale de contraceptie (metoda calendarului, coitus interuptus, spalaturi vaginale). Printre motivele pentru care femeile prefera sa foloseasca metode naturale se mentioneaza "lipsa efectelor secundare" si faptul ca sunt "practice si usor de folosit".

"Din pacate, metodele naturale, desi sunt nesigure, raman in topul preferintelor. Este inadmisibil ca o femeie din secolul 21 sa creada in continuare ca poate evita o sarcina prin spalaturi vaginale cu otet dupa actul sexual", considera doamna psiholog Aurora Liiceanu.

Citeste si:
Virgin la 25 de ani
Virgin la 25 de ani

Cele mai cunoscute metode de contraceptie, mentionate spontan de 80% dintre persoanele intervievate, sunt prezervativele si pilulele contraceptive. Ele sunt urmate de sterilet si metode naturale de contraceptie.

Un numar destul de mare de femei (48%) nu folosesc metode contraceptive. Daca adaugam si procentul de femei care folosesc metode naturale (8%) sau coitus interruptus (9%), situatia devine alarmanta. Trebuie mentionat faptul ca 30% dintre femeile chestionate locuiesc in mediul rural, procentul fiind semnificativ mai mic decat cel real. In plus, momentan se desfasoara o serie de programe de educatie sexuala in mediul rural, printre altele locuitorii acestor zone beneficiind de gratuitati la achizitionarea de contraceptive.

Steriletul este preferat de femeile peste 35 de ani

Intre 15 si 19 ani, cele mai multe femei din Romania folosesc pilule (13%), iar intre 20 si 24 de ani prezervative (27%). Cu trecerea anilor, intre 25 si 34 de ani, cele mai multe femei folosesc contraceptive orale (51%), in timp ce la grupa de varsta 35 - 44 predomina utilizarea steriletului (40%). Dupa 45 de ani, deja 25% dintre ele nu mai folosesc nimic sau cel mult metode naturale.

Citeste si:
Stiai ca...
Stiai ca...

Doamna Aurora Liiceanu comenteaza: "Este evolutia fireasca. In adolescenta se folosesc contraceptivele orale pentru alte beneficii decat cele de contraceptie- probleme cu tenul, dereglari hormonale. In primii ani ai vietii sexuale, te protejezi cu prezervativ, fiindca nu ai neaparat o relatie stabila. Revii la pilule in perioada de maturitate sexuala. Faptul ca femeile de peste 35 de ani renunta la ele, in favoarea steriletului se datoreaza in mare masura necunoasterii contraceptivelor orale noi care pot fi folosite fara limita de varsta".

Concluzionand, responsabilitatea in ceea ce priveste alegerea unei metode contraceptive cade pe umerii ambilor parteneri, iar o corecta informare si documentare prealabile sunt absolut necesare. Este corpul ei, dar este si responsabilitatea ta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.