Orice relatie sociala este una de inegalitate. Aceeasi regula se aplica si in dormitor, unde unul dintre parteneri este supus, iar celalalt este dominant. Cand unul dintre aceste roluri este dus la extrem sau cand ambii parteneri doresc sa joace acelasi rol, relatia are de suferit. Pe de alta parte, atunci cand partenerii fac schimb de roluri, incepe distractia.

Tindem sa credem ca o persoana supusa in viata de zi cu zi trebuie sa se comporte astfel si atunci cand luminile se sting. De aceea, ne surprind filmele in care bibliotecara virgina se transforma intr-o nimfomana sadica. Povestile prostituatelor de lux in care ofera detalii picante despre politicienii ce doresc sa fie supusi sau umiliti ne surprind de asemenea. Noile teorii psihanalitice imbratiseaza conceptia conform careia rolurile se inverseaza atunci cand ziua se transforma in noapte.

Michael J. Bader, un reputat psihanalist ce s-a dedicat studierii relatiilor sexuale de tipul dominare-supunere, a elaborat teoria conform careia comportamentul sexual este inversul comportamentului uzual. Astfel, persoanele impovarate de un post de conducere vor deveni mielusei in pat, iar cei ce au nevoie permanenta de reconfirmare a valorii proprii se vor da in spectacol in dormitor.

Exista cazuri duse la extrem in care o persoana nu poate fi stimulata sexual decat daca este dominatoare sau dominata.

Supusii

Cei care nu pot simti placere decat daca scapa de orice urma de responsabilitate sunt in general persoanele impovarate de sarcini si responsabilitati in viata profesionala. Ideea de a te lasa in mainile partenerului sexual si de a-i oferi acestuia obligatia de a te satisface confera un sentiment de usurare, pentru ca daca sexul merge prost, vina ii apartine exclusiv "conducatorului".

Supus sau dominator?Dominatorii

Nu e loc de inovare sexuala in pat cu astfel de persoane in afara cazului in care ideea ii apartine lui. Regizor al fiecarui act sexual, dominatorul nu va accepta ca pozitiile si miscarile sa fie propuse de celalalt partener. Astfel de persoane au mai putina incredere in sine, nu detin controlul in viata de zi cu zi si compenseaza afirmandu-se in dormitor.

Citeste si:
8 accesorii must-have in dormitor
8 accesorii must-have in...

Explicatiile date mai sus nu sugereaza faptul ca toti cei aflati la conducere sau toti cei care nu sunt increzatori in fortele proprii vor avea un comportament sexual deviant. Exista si alti factori care intra in discutie. Cert este ca un comportament sexual deviant poate fi explicat prin prisma relatiilor uzuale ale unei persoane.

Si noi, cei normali...

Revenind la oamenii normali (din categoria carora imi face placere sa cred ca apartin, in acest context), rolurile de supus sau de dominant apar in mai toate situatiile. Aceste roluri sunt usor estompate. Uneori suntem dominati, dar mai oferim cateva coordonate privind actiunile viitoare (cateva miscari circulare sau du-te vino, un semn subtil sau chiar indepartarea partenerului dintr-o anumita zona). Alteori, preluam initiativa, dar ne consultam cu celalalt pentru ca placerea sa fie reciproca.

Citeste si:
Sex in dormitor, no more!
Sex in dormitor, no more!

Distractia incepe atunci cand unul dintre parteneri decide sa isi renege pozitia curenta si sa se joace un picut cu rolurile. Exista barbati (normali) care nu viseaza ca partenera sa initieze actul sexual, sa il coordoneze oferind ordine, sa pedepseasca atunci cand nu este ascultata si sa dezaprobe orice urma de nesupunere? Exista femei (normale) care nu viseaza sa preia uneori controlul sau, din contra, sa se lase in totalitate in mainile partenerului? Nu, nu, nu.

Sa nu pierdem din vedere faptul ca barbatii sunt fiinte vizuale. Asadar, ce poate fi mai excitant decat vederea partenerei intr-un costum nu tocmai ortodox? Sa nu uitam, de asemenea, ca femeile au nevoie de stimularea imaginatiei pentru a isi elibera orgasmele. Un mic rol nu poate fi decat incredibil de excitant.

Nu propovaduiesc comportamente sado-masochiste, dar o pauza ocazionala in care unul dintre parteneri decide sa devina "tiran" nu poate decat sa revigoreze viata sexuala. Consider ca inhibitiile nu au ce cauta in viata noastra sexuala, iar daca dominarea sau supunerea ocazionala (nu zilnica, pentru a pastra intact farmecul) ne stimuleaza puternic, de ce ne-am refuza aceasta mica placere?

Citeste si:
Spune nu sexului in dormitor
Spune nu sexului in dormitor

Un articol de Mihnea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.