Tot ce ai fi vrut sa stii despre orgasm, dar ti-a fost prea jena sa intrebi.

Intr-unul din clipurile lor, baietii de la AsapSCIENCE au eplicat stiinta din spatele orgasmului. Cu umor, cei doi au vorbit despre lucruri pe care multi am fi vrut sa le stim despre orgasm, dar ne-a fost prea jena sa intrebam.

Haideti sa aflam impreuna ce se intampla in corpul si creierul nostru in momentul in care avem orgasm.

Corpul uman este o minune a naturii, dar, probabil ca, unul din cele mai curioase reactii este orgasmul. La inceputul anilor 1950, doi cercetatori, William Masters si Virginia Johnson, (apropo, exista si un serial despre studiile acestora – “Masters of Sex” – pe care vi-l recomandam) au revolutionat intelegerea sexualitatii umane prin studiile pe care le-au publicat. Acestia au descoperit, spre exemplu, ca exista patru etape ale raspunsului sexual: excitarea, platoul, orgasmul si rezolutia.

In timpul excitarii, creierul trimite sange in organele genitale, bataile inimii cresc, iar sistemul nervos central este mai activ ca niciodata, trimitand semnale de placere catre celulele centrului de recompensare. Pe masura ce creierul primeste din ce in ce mai multe semnale de placere, creierul raspunde printr-un orgasm.

In cazul barbatilor, orgasmul presupune contractii rapide ale sfincterului anal, muschilor penisului si prostatei. Intregul proces dureaza intre 3 si 10 secunde, in functie de intensitatea climaxului. Dupa orgasm, urmeaza perioda de rezolutie care poate dura de la cateva minute la cateva ore, timp in care barbatii nu mai pot avea un alt orgasm.

In cazul femeilor, de cealalata parte, rezolutia nu exista, ceea ce inseamna ca acestea pot avea orgasme multiple in timpul unei singure partide. In medie, orgasmul unei femei dureaza 20 de secunde, desi pot fi chiar mai lungi de atat. Climaxul la femei se manifesta prin contractii ale vaginului, uterului, muschilor pelvini si anusului.

Citeste si:
Gecile pentru bărbați: 3 tendințe pentru sezonul rece
Gecile pentru bărbați: 3...

Cu ajutorul imaginilor MRI, oamenii de stiinta au putut vedea ce zone sunt active in creier in timpul orgasmului. Acestia au descoperit ca, in timpul orgasmului, peste 30 de regiuni distincte sunt bombardate cu hormonul fericirii, dopamina. Pe langa acesta, creierul elibereaza si oxitocina in corp, un hormon care ajuta la crearea unei legaturi intre parteneri.

In mod deloc surprinzator, imaginile scanate PET au arata ca nu exista nicio diferenta intre activitatea cerebrala a barbatilor si femeilor in timpul climaxului. In cazul ambelor sexe, cortexul prefrontal lateral – care este responsabil de evaluarea sinelui si control – este inactiv, conducand la disparitia fricii si anxietatii. Asa se explica de ce, in timpul orgasmului, nu numai ca ne pierdem controlul, dar nici nu prea ne mai pasa de nimic.

In cazul femeilor, relaxarea amigdalei si hippocampusului produce o stare de transa, in timp ce, in cazul barbatilor, le creste agresivitatea. Foarte multe zone din creierul femielor sunt complet inactive in timpul orgasmului. In cazul barbatilor, lucrurile nu sunt la fel de intense, de vina fiind si durata mai scurta a orgasmului acestora.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Dupa climax, corpul este complet relaxat, iar bataile inimii incep sa incetineasca, revenind la normal.

Foto: femeie sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.