Nu da atentie ochilor. Te pot insela

Privirea care conteaza

Part I.
Am fost acum un an la un curs pentru dezvoltare personala. La un moment dat, trainerul a pus toti participantii sa lucreze in perechi si sa se priveasca in ochi in timp ce aveau de tinut intre degetul aratator al unuia si degetul aratator al celuilalt un pix suspendat in aer in miscare. Un exercitiu destul de clasic din analiza tranzactionala, cu mai multe aplicatii. In fine. La sfarsitul exercitiului, am lucrat o runda de feed-back. Partenera cu care lucrasem exercitiul a spus ca a deranjat-o privirea mea insistenta, ca o speriase chiar.

Part II
De catva timp, am o colaboratoare care ma ajuta cu una-alta pe plan profesional. E o persoana foarte sufletista si are uneori o tendinta de a privi insistent. La un moment dat, i-am spus ca asta poate fi deranjant pentru unele persoane. Explicatia data a fost una foarte… simpla. Una la mana, modelase (in sensul NLP, de a prelua si a invata de la cineva), de undeva aceasta privire patrunzatoare, a doua la mana era putin mioapa, a treia la mana, ii placea sa creeze relatii profunde cu cei care intra in contact.

Citate contradictorii:

Nu da atentie ochilor. Te pot insela (Yoda, in trilogia veche Star Wars)
Ochii sunt fereastra sufletului

Timpul verifica multe. Pe de-o parte, in momentul in care cineva cauta o rezonanta prin privirea patrunzatoare, o va gasi an sufletul persoanei care pretuieste aceasta patrundere, dar numai in masura in care rezonanta descoperita in timpul acestei comunicari este una care se gaseste pe o frecventa comuna… Altfel spus, prea multa patrundere scurt-circuiteaza iar prea putina pur si simplu nu atrage atentia. Iar cea mai inalta virtute din toate este drepta socoteala. Colaboratoarea mea nu avea DOAR o privire patrunzatoare, ci si prea multa energie pentru a folosi si a directiona respectiva privire. Colega de training nu a putut sa priveasca DINCOLO de privirea mea, ci doar sa aleaga emotia care definea cel mai bine reactia pe care o avea in sufletul ei in fata unei scanari.

Citeste si:
Cum sa fii infidel si sa-ti mearga
Cum sa fii infidel si sa-ti...

Si, in cele din urma, dupa cum imi spunea si un bun prieten candva, NLP-ul iti ofera la un moment dat, dupa suficient de mult exercitiu, accesul la informatie pura. Mai ales in privirea defocalizata, as adauga eu. Puterea ramane putere doar atunci cand e folosita cu discernamant…Exista foarte multa energie in privirea a doi indragostiti care se privesc in ochi... Atunci cand reusesc sa transmita suficienta caldura sufleteasca unul altuia, acea caldura radiaza in jur si amplifica fiecare camp vital. Este o energie care hraneste si creeaza.

Capacitatea de a privi in ochi persoana iubita si a o accepta cunoscand-o in profunzime este din punctul meu de vedere unul dintre pilonii principali pentru o relatie pe termen lung. Din momentul in care persoana evita pana si privirile, stii ca daca nu e vorba de capacitate scazuta de concentrare sau timiditate, atunci sigur e semn de probleme...

Citeste si:
6 motive pentru care te-ar insela
6 motive pentru care te-ar...

Care e secretul?

It doesn`t take a look to look into someone`s soul, you can look with your eyes and you`ll only see the eyes. It takes vision and imagination to look into someone`s soul through their eyes.

It`s not what you see, it`s how you look. - Patch Adams (1998, R. Tom Shadyac) -

Un articol de: Autorul blogului Din dragoste pentru D


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.