Cat de benefica este cu adevarat "despartirea de moment" intr-o relatie?

Cand certurile cu persoana iubita iau amploare, la un moment dat spui "Stop!" si decizi sa iei o pauza in relatie pentru a evita despartirea. Astfel, consideri ca vei avea timp sa te linistesti, sa iti pui gandurile in ordine si sa te intrebi cine a gresit mai mult - tu, ea... amandoi?

Cat de benefica este cu adevarat "despartirea de moment" intr-o relatie?

Pauza in relatia de cuplu este preferata celor care cred cu tarie ca timpul poate vindeca ranile sufletului, desi ajung de multe ori sa constate ulterior ca despartirea temporara nu este altceva decat primul pas spre finalul cuplului. Desi fiecare dintre parteneri este confuz, sunt sanse sa nu isi doreasca amandoi pauza in relatie, astfel ca unul dintre ei se vede nevoit doar sa o accepte si sa ramana in stand-by pentru a vedea ce rezultate va avea decizia celuilalt.

Desi despartirea de moment gaseste rareori cale de intoarcere spre orizonturi senine, aceasta implica doua posibilitati: fie relatia se consolideaza dupa ce fiecare dintre voi si-a pus la punct o serie de "reguli" pe care le aplica fara exceptie incercand sa pastreze armonia cuplului (mai rar), fie realizati ca ceea ce va doriti cu adevarat este sa continuati pe cont propriu. De asemenea, este posibil sa luati deciza de a ramane impreuna chiar daca este spre dezavantajul vostru, ceea ce va duce la prabusirea relatiei, pe care o veti resimti chiar mai abrupt decat in trecut. Asta pentru ca dupa ce treceti printr-un sir de evenimente neplacute, care inevitabil scot la iveala aspecte nebanuite ale caracterului fiecaruia dintre voi, cu greu va veti mai putea privi ca la inceputul relatiei si veti ezita sa iertati sau sa fiti ingaduitori unul cu celalalt, mai cu seama daca certurile se repeta frecvent.

Citeste si:
Karmen și Bogdan Căplescu, terapie de cuplu după ce au devenit...
Karmen și Bogdan Căplescu,...

Maturizare sau declin?

Exista cupluri care profita din plin de o pauza de acest gen pentru a deschide bine ochii si pentru a declansa un proces de maturizare care poate nu le-a caracterizat relatia de la inceput. Sunt sanse ca legatura dintre ei sa se fi deteriorat din motive aparent banale (stres, lipsa de timp), ceea ce ar permite adoptarea unor masuri optime pentru a evita rutina si declinul.

De multe ori, insa, pauza in relatie suplineste lipsa de curaj a unuia sau altuia dintre parteneri pentru a aduce in discutie despartirea. Primul impuls pe care il ai in momentul in care decizi sa renunti la o relatie este sa te agati de partener si de tot ceea ce ati impartit pana in momentul rupturii, chiar daca viata voastra impreuna este departe de perfectiune. Pe de alta parte, ai tendinta sa blamezi sau sa te autoblamezi excesiv. De aici, ai de ales intre a-ti lua inima in dinti pentru a schimba ceva in viata ta sau a continua o relatie distructiva.

Citeste si:
Manifestările profunde ale iubirii: 20 de gesturi ale unui bărbat...
Manifestările profunde ale...

In cazul in care nu te gandesti totusi la despartire, pauza in relatie nu este tocmai o alegere inteleapta, pentru ca presupune sa te comporti distant fata de partener cand ai nevoie exact de contrariu in momentul in care te simti confuz si ai nevoie de raspunsuri din partea lui pentru a rezolva conflictele. Pauza inseamna sa colectionezi o sumedenie de semne de intrebare, care se aduna asemenea unor foi intr-un sertar devenit la un moment dat neincapator pentru ele.

Pauza sau despartirea temporara, impropriu denumita asa, reprezinta de fapt refuzul sau teama de a incerca sa rezolvi problemele in doi, un fel de preview pentru finalul cuplului, pe care nu ai curaj inca sa il traiesti cu adevarat. In fond, ne este mai usor uneori sa ne pripim tragand concluzii pe cont propriu sau sa speculam pe baza unui scenariu fals, format din franturi pe care le punem cap la cap spre avantajul nostru, uitand ca propriul ego este adesea martor mincinos in procesul care acuza dragostea.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Articol de Sway


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.