Oamenii frumosi castiga cu 12% mai mult decat cei mai putin inzestrati de natura.

Cand vorbim despre frumusete, o asociem mai degraba imaginii feminine, decat celei masculine. De fapt, termenul era altadata folosit tocmai pentru a defini si descrie femeia.

Despre frumusete spunem adesea ca 'vine din interior' - fie esti o persoana frumoasa, fie nu esti. Si atunci care este rostul concursurilor pentru 'cea mai frumoasa femeie din lume', de exemplu? Ce diferentiaza 'n' femei frumoase? Frumusetea pare a fi de fapt ceva ce faci, mai degraba decat ceva ce esti. Astfel, rolul competitiilor cu pricina este sa 'promoveze' persoana care se pricepe cel mai bine la 'a face frumusete'.

Din unele puncte de vedere, fara a aduce argumente discriminatorii, frumusetea perfecta este alba, sub varsta de 25-30 de ani. In orice caz, trebuie sa fie mai tanara decat barbatul care o priveste. Frumusetea trebuie sa aiba piele catifelata, lipsita de riduri sau impuritati. Pana la urma, exista o adevarata industrie bazata pe finetea pielii feminine... Ochii frumusetii perfecte sunt mari, expresivi, foarte bine proportionati in raport cu restul trasaturilor. Buzele exprima vitalitate, sunt pline si rosii, iar nasul este micut, usor carn. Interesant este cum in industria cosmeticelor si nu numai, figurile feminine ideale se apropie tot mai mult de un aspect copilaresc, inocent, natural. Femeile ajung sa apeleze chiar la operatii estetice pentru a obtine look-ul cerut.

Desi versatila, frumusetea este perena. Indiferent de felul in care evolueaza odata cu fiecare decada, frumusetea va vinde mereu, asa cum a vandut dintotdeauna.

In acest sens, iata care sunt 'pronosticurile' in urma unui studiu recent. Pentru cei care se consolau la gandul ca in viata exista lucruri mai importante de facut decat sa acorde atentie aspectului fizic, acum exista contraargumente solide. Se pare ca oamenii frumosi nu sunt numai atractivi, ci mai bogati si mai celebri decat cei care nu se pot lauda cu trasaturi fizice spectaculoase.

Analistii au tradus in cifre aceasta diferenta intre oameni: aparent, persoanele cu sex-appeal castiga cu 12% mai mult decat cele care nu exceleaza la acest capitol. Argumentul de baza este ca oamenii frumosi sunt considerati mai sociabili si mai demni de incredere.

Aspectul fizic placut creeaza ceea ce sociologii numesc efectul-halou. Oamenii atractivi ii impresioneaza pe cei din jur, astfel incat acestia tind sa le atribuie aprioric si alte calitati care de fapt nu sunt legate de aparenta. Exista o reactie in lant: persoanele foarte frumoase castiga mai multi bani decat cele cu aspect placut, iar acestea din urma au venituri mai mari decat persoanele catalogate drept respingatoare.

Psihologul Catherine Kaputa a formulat un plan bazat pe 5 reguli, pentru obtinerea succesului cu ajutorul frumusetii fizice:

1. Imbraca-te frumos: hainele nu iti vor spori performantele, insa vor face diferenta in privinta manierei in care esti perceput.

2. Porneste cu incredere: construieste-ti o imagine pozitiva, care inspira incredere si optimism.

3. Stabileste-ti un model de urmat: eleganta lui George Clooney, sex-appeal-ul lui Brad Pitt, umorul lui Robin Williams...

4. Concentreaza-te pa latura ta 'soft': pune-ti in valoare caracterul, stilul si punctele de vedere, pentru a atrage atentia celor din jur. Ai mai intai respect fata de tine si nu fii prea versatil in privinta atitudinii.

5. Comunica frumos: oratoria este una dintre cele mai puternice abilitati, dar, evident, nu se afla la indemana oricui. A te vinde in cel mai bun mod cu putinta prin felul tau de a fi, este esential. Metodele prin care faci asta contribuie in mod radical la decizii, actiuni cu efecte pe termen scurt sau lung.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.