Nu am sa va vorbesc nici despre filmul in care cuplul hollywoodian facea furori - desi acestia au inspirat randurile de fata, si nici de Jolie - Pitt autohtoni.

Nu sunt un fan al filmului in care cuplul de vedete facea furori si nici al povestilor hollywoodiene in general. Marketingul se ocupa suficient de imaginea lor. As vrea totusi sa va atrag atentia asupra imaginii din spatele acestor imagini promovate de mass media. Doi oameni tineri si de succes, plictisiti de viata lor si de rutina zilnica, descopera ca in fiecare se ascunde un super-erou. Armonia cojungala dispare pentru a lasa loc unei concurente acerbe pentru suprematie. Cei doi incep o cursa distructiva contra-cronometru. Lumea nu e suficient de mare pentru doi super-eroi. La sfarsit poate fi doar unul. Sansele par sa fie egale, lupta continua pe toate planurile. Si totusi, la un moment dat cursa pentru supravietuire inceteaza. Ce se intampla?

Domnul si doamna Smith - Cuplul viitoruluiCuplul modern se departeaza de cliseele consacrate, pentru a da nastere unora noi. Daca pana acum relatia barbat-femeie-societate se rezuma la suprematia unuia dintre parteneri in detrimentul altuia, astazi asistam la o competitie de budoar mutata in camp deschis. In conditiile in care barbatului i se cere constant sa fie cel mai bun pe toate planurile, iar femeia inca isi demonstreaza din plin performantele, cu greu se poate vorbi despre echitate. Daca exista egalitate, atunci se refera la eforturile pe care le fac partenerii de a se ajunge unul pe celalalt in performanta. Daca barbatul predomina la forta fizica, femeia il ajunge, daca femeia straluceste pe scena intelectuala, el ajunge rapid la nivelul ei si asa mai departe. Vanitatea este noul negru in "moda" cuplului. Frumusetea si ingrijirea nu mai sunt demult apanajul sexului feminin, asadar se pare ca balanta se echilibreaza treptat. Dar nu pentru a ajunge la armonia ideala.

Aici intervine cel de-al treilea factor, omniprezent, inevitabil, inerent oricarei relatii: societatea. In oricare gest, oricare gand si oricare vorba pe care o rostim, ea-societatea, se reflecta si ne reflecta. Ne aduce aminte ca suntem sclavii obisnuintei, stereoptipurilor si prejudecatilor, mai ales cele legate de mostenirea de gen. Femeie, barbat, pana aici e limita, in tiparul acesta trebuie sa ne incadram, sa ne imprejmuim existenta de felurite bariere, mai greu sau mai usor de trecut. Peste barierele noastre putem cu usurinta trage cu privirea in ograda vecinului, sa-i evaluam comportamentele, sa ne comparam- eventual in bine, si sa actionam ca atare. Mai e de mirare faptul ca, din interiorul propriilor noastre bariere, influenta societatii ne conduce pe trasee bine definite?

Si totusi, ce se intampla in filmul care ne inspira in acest articol? Cum de au incetat Domnul si doamna Smith batalia? Ce i-a convins ca nu in individualitate, ci in unitate sta puterea? Mai exista cuplu sau suntem doar indivizi in cautarea unui accesoriu bine asortat pe care sa-l numim partener de cuplu? La toate aceste intrebari va invit sa reflectati.

Foto: skins.be

Autor: Raluca Ionescu

"Esti ceea ce alegi sa fii"
Autentic


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.