Uneori viata ne rezerva surprize nu tocmai placute si de fiecare data trebuie sa ne asumam responsabilitatea actelor noastre.

Uneori viata ne rezerva surprize nu tocmai placute si de fiecare data trebuie sa ne asumam responsabilitatea actelor noastre.

Te-a sunat intr-o dimineata sa te anunte ca previziunile ei negative s-au adeverit. A facut un test de sarcina si a iesit pozitiv. Ce e de facut? Nu te gandi ca esti intr-o situatie fara iesire. Ai doua solutii: il veti pastra sau nu. Decizia nu iti apartine, ci este important sa o luati impreuna, iar ea are dreptul de a avea ultimul cuvant.

Este corpul ei, este viitorul vostru. Daca ati decis ca nu sunteti pregatiti pentru o asemenea responsabilitate, trebuie sa actionati cat mai rapid. Avorturile se realizeaza de obicei in primul trimestru de sarcina. Dupa aceea, deja se poate spune ca ea a devenit mamica. Este indicat ca operatia sa fie realizata cat mai repede, in primele saptamani.

Fii alaturi de ea de la inceput. Nu e momentul sa iti pui problema daca este al tau sau nu si nici sa o invinuiesti. Amandoi v-ati dezlantuit in dormitor si amandoi ati fost iresponsabili. Mergi cu ea la control si insoteste-o si in ziua avortului. Va insemna mult pentru ea.

Ar trebui sa il pastram?Desi procedura este relativ simpla si permite recuperarea fizica relativ rapida, nu acelasi lucru se poate spune despre recuperarea pe plan emotional. Avortul nu este o operatie simpla. Intr-adevar, isi poti relua activitatile obisnuite la numai cateva ore dupa interventie, dar aceasta nu inseamna ca putem compara intreruperea de sarcina cu o banala operatie de apendicita.

Calvarul nu se va sfarsi din momentul in care operatia s-a incheiat. Adeseori se instaleaza depresia post avort. E posibil ca ea sa traiasca sentimente de inutilitate, de vinovatie. Se va intreba cum ar fi aratat viata daca ar fi decis sa pastreze copilasul in loc sa il ucida. E posibil ca un simplu examen ginecologic sau zgomotul unui aspirator sa ii reaminteasca de momentul neplacut. In aceste momente are nevoie sa ii fii alaturi. Nicio prietena nu o va putea ajuta la fel de bine ca tine. Discutati deschis despre subiect, despre ceea ce simte. Nu o lasa sa se inchida in sine, nu o lasa sa fie coplesita de sentimente negative.

Detaliile tehnice legate de procedura pot fi cu usurinta aflate. Mai dificil este insa, sa iei decizia, sa reactionezi corect.

P.S. In Romania, educatia contraceptiva este inca la pamant, numarul avorturilor fiind in continuare superior celui al nasterilor vii.

Un articole de Ela


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.