'Citizenfour', documentarul despre dezvaluirile facute de Edward Snowden privind programul de supraveghere online implementat de NSA, este acum disponibil online. Uite unde il poti vedea.

Documentarul poate fi urmarit online aici

Edward Snowden este un computer analyst care a lucrat in serviciul de paza si sectorul tehnic al serviciului de spionaj american CIA si NSA. Prin prisma functiei detinute, Snowden avea acces la informatii clasificate, printre care si date despre spionajul electronic practicat de cei de la NSA. Sub protectia legii terorismului, acestia spionau cetatenii americani, indiferent daca aveau vreo suspiciune sau nu in legatura cu acestia.

La trei luni dupa ce incepe sa lucreze pentru Booz Allen, un subcontractor al NSA, Edward Snowden ia o decizie care avea sa ii schimbe viata pentru totdeauna.

Snowden a inceput sa copieze documente top-secrete din care reiesea ca guvernul american isi spioneaza cetatenii. Dupa ce a adunat un dosar maricel, acesta a plecat in Hong Kong de unde, cu ajutorul unor jurnalisti pe care ii contactase in prealabil, a publicat zeci de mii de documente secrete.

Pe langa spionajul electronic efectuat de SUA asupra propriilor cetateni, documentele au aratat ca Statele Unite ii spionau si pe ceilalti lideri ai lumii, precum cancelarul german Angela Merkel sau presedintele Braziliei, Dilma Rousseff.

Filmul, realizat de regizoarea Laura Poitras, spune povestea momentelor tensionante petrecute de Snowden in hotelul din Hong Kong. Laura Poitras a câştigat anul acesta premiul Pulitzer.

Documentarul este online si poate fi urmarit aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.