Iata cateva lucruri interesante despre Ali Hoseyni Khamenei, liderul absolut din Iran. Sunt lucruri pe care, probabil, nu le stiai. Vei putea descoperi si altele, in scurt timp.

Ce nu stiai despre... liderul absolut din Iran

Iranul trece prin momente dificile, asta si pentru ca liderul sau absolut are o personalitate iesita din comun. Analizand cateva articole interesante postate de catre New York Times de-a lungul timpului, am descoperit lucruri pe care, probabil ca nu le stiai.

Iranienii nu tin cont ca au un presedinte. Nu se multumesc cu denumirea asta. Pentru ei, presedintele este un lider suprem. Il imita la nevoie, il respecta, sunt in stare sa moara oricand pentru el. Primul lider a fost Ruhollah Khomeini, care a decedat in vara lui 1989. Conducatorul actual este Ali Hoseyni Khamenei, un om care uraste America, neaga drepturile poporului sau, sfideaza ceilalti sefi de stat si face numai ceea ce doreste, oricand doreste. Prin 1981, Khamenei tinea un discurs intr-o moschee din Teheran, acolo unde o caseta video ascundea o bomba. Acea bomba a explodat lezandu-i un brat si afectandu-i corzile vocale. Intrebat daca vrea ingrijiri medicale de specialitate din partea unei companii americane, liderul a scrasnit printre dinti: Death to America. Inainte, prin 1979, facea parte dintr-o organizatie care blama conducerea si cultura din SUA.

In 1986, pe cand se afla in Zimbabwe intr-o vizita oficiala, mai-marii locului i-au pregatit o cina extraordinara. Khamenei a fost suparat foc cand a vazut ca doua femei stateau in capul mesei si acolo mai era si vin din belsug. I-a spus gazdei sa alunge femeile si sa arunce vinul insa, dupa ce a fost refuzat politicos, el a plecat in tromba. Cina a continuat fara cel caruia ii era destinata...(The Man Who Almost Came to Dinner - New York Times).

Cei care au parasit Iranul au declarat ca, atunci cand cineva propunea ceva, liderul spunea Taci din gura. Cum zic eu asa ramane! The Carnegie Endowment for International Peace marturisea in urma cu un an: Critica la adresa conducatorului suprem este unul din putinele lucruri ramase in politica din Iran si se traduce printr-o pedeapsa garantata cu inchisoare. Chiar fratele lui Khamenei, Hadi, a fost calcat in picioare dupa ce a indraznit sa arunce cateva cuvinte jignitoare la adresa liderului. Khamenei a trimis in inchisoare oponentii politici, a ucis oricand cu pietre homosexualii sau pe cei care au comis adulterul, a ignorat libertatea la opinie, la religie, la drepturi.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Totusi, prin 1984, Khamenei a marturisit ca afro-americanii nu o duc deloc bine in SUA. A luptat pentru drepturile lor acolo, spunand ca majoritatea negrilor din SUA traieste in conditii mizere si nu dispune nici de facilitatile minime pentru viata de zi cu zi.

Iata cateva lucruri interesante despre Ali Hoseyni Khamenei, liderul absolut din Iran. Sunt lucruri pe care, probabil, nu le stiai. Vei putea descoperi si altele, in scurt timp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.