Duminica, 7 septembrie, maestrul Ilarion Ciobanu s-a stins din viata din pricina unor complicatii cauzate de cancerul faringian.

Duminica, 7 septembrie, maestrul Ilarion Ciobanu s-a stins din viata din pricina unor complicatii cauzate de cancerul faringian. Cel mai misterios dintre actori are un portofoliu impresionant in domeniul cinematografiei, stralucind atat ca actor cat si ca regizor.

S-a nascut pe 28 octombrie 1931 la Ciucur, Tighina. Inainte de a se remarca in actorie, Ilarion Ciobanu a avut parte de o viata grea. Pentru a putea supravietui dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, actorul a fost nevoit sa lucreze ca hamal sau miner.

In 1960, proaspat absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, actorul debuteaza la varsta de 30 de ani in filmul “Setea”, in care a jucat alaturi de Ion Besoiu si Amza Pellea. Ilarion Ciobanu a aparut in peste 50 de filme, in care a interpretat roluri principale, printre care se numara “Iancu Jianu”, “Toate panzele sus”, “Ecaterina Teodoroiu” si “Baltagul”.

Filme care vor ramane intotdeauna in istoria cinematografiei romanesti, filme in care a jucat si maestrul Ilarion Ciobanu sunt "Ochii care nu se vad" (1996), "Artista, dolarii si ardelenii" (1979), "Nemuritorii" (1974), "Capcana" (1974), "Ultimul cartus" (1973), "Cu mainile curate" (1972), "Mihai Viteazul - Unirea" (1970), "Columna" (1968), "Golgota" (1966) si "Rascoala" (1965).

In 1985 Ilarion Ciobanu se pensioneaza insa nu renunta la cariera in cinematografie, acceptand sa joace in mai multe filme si chiar sa regizeze propriile productii. Printre filmele regizate de el se numara "Omul de langa tine" si "Mara". Dupa 1989, Ilarion Ciobanu a continuat sa joace ocazional in filme precum "Crucea de piatra - Ultimul bordel", "Terente - Regele baltilor" (1995), "Tancul" (2003) si "Bored" (2004).

Citeste si:
Zilele Bucureștiului 2022. Ce evenimente vor avea loc între 16-18...
Zilele Bucureștiului 2022. Ce...

Bogata cariera a actorului a fost resplatita la prima editie a Festivalului International de Film BIFEST, in 2004, cand a primit Premiul de Excelenta pentru contributia sa in arta cinematografiei.

Desi a fost recunoscut drept o personalitate a filmului romanesc, Ilarion Ciobanu s-a remarcat si ca sportiv, fiind unul dintre rugbystii care si-au pus amprenta pe dezvoltarea acestui sport in Romania.

Ca sportiv, Ilarion Ciobanu si-a facut debutul in 1948 in rugby, la clubul Stiinta Bucuresti, sub indrumarea antrenorului Gustav Fanella. S-a transferat apoi la echipa clubului Dinamo Bucuresti, unde a si obtinut cele mai multe rezultate. In ultima parte a carierei sale de sportiv, in perioada 1959- 1962, Ilarion Ciobanu a jucat la Progresul Bucuresti, pentru ca apoi sa aleaga jocul de scena in schimbul terenului de sport.

Actorul Ilarion Ciobanu a incetat din viata cu o luna inainte de implini 77 de ani.

Citeste si:
Laura Bretan, Dora Gaitanovici, Cristina Lupu si Jurjak vor cânta...
Laura Bretan, Dora...

Ilarion Ciobanu in "Toate panzele sus"

Ilarion Ciobanu in "Ultimul cartus"

Articol de Alexandru Todoran



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.