Nadia Comaneci, cea mai buna sportiva a secolului al XX-lea, a fost prima gimnasta din lume care a primit nota 10 la un concurs olimpic.

Nadia Elena Comaneci, cea mai buna sportiva a secolului al XX-lea, s-a nascut in Onesti pe 12 noiembrie 1961. Succesul ei pare a fi fost predestinat, primind numele Nadia, derivat din numele unui persoanaj de film, Nadejda, adica "speranta".

Nadia Comaneci a fost intr-adevar speranta gimnasticii din Romania si a intregii lumi, fiind prima gimnasta din lume care a primit nota 10 la un concurs olimpic. Nadia a cucerit nici mai mult nici mai putin de 5 medalii olimpice de aur.

Una dintre cele mai bune gimnaste din toate timpurile, Nadia si-a inceput cariera sportiva de foarte mica, iar la doar 9 ani a concurat pentru prima data la un concurs national in Romania. Patru ani mai tarziu, Nadia Comaneci castiga trei medalii de aur si una de argint la Campionatele Europene de la Skien, Norvegia.

La 14 ani Nadia isi rezerva numele de cea mai buna gimnasta din lume la Jocurile Olimpice de Vara de la Monreal, Quebec, unde devine prima gimnasta care a obtinut scorul perfect de zece la olimpiada, in acelasi timp castigand trei medalii de aur la probele individual compus, barna si paralele, o medalie de argint pe echipe si medalia de bronz pentru evolutia la sol. Tot cu aceasta ocazie, in Romania este premiata cu distinctia “Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tanara persoana care a fost distinsa cu acest titlu.

Sirul de succese al Nadiei avea insa sa ia o pauza de aproape de 2 ani, dupa ce la Campionatul European din 1977 echipa Romaniei a iesit din competitie, protestand astfel impotriva arbitrajului. Un an mai tarziu, Nadia Comaneci nu se mai afla intr-o forma foarte buna, avand cateva kilograme in plus, lucru deloc benefic pentru o gimnasta de talia ei. Esecul de la paralele de la Campionatele Mondiale din 1978 a scos-o pe Nadia de pe podium, obtinand doar locul 4. A castigat insa titlul la barna, aparatul ei favorit.

In 1979 “speranta Romaniei” isi recapata conditia fizica si castiga cel de-al treilea titlu suprem. In acelasi an, la Campionatele Mondiale din decembrie, Nadia nu isi abandoneaza echipa si evolueaza la barna in ciuda faptului ca avea mana bandajata din cauza unei taieturi. Performanta sa a fost rasplatita cu nota 9,95, conferind Romaniei prima medalie de aur in concursul pe echipe.

Citeste si:
Retrospectivă 2021. Carmencita Constantin: Marian Drăgulescu și...
Retrospectivă 2021....

La jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, Nadia a obtinut pozitia a doua pe podium dupa Yelena Darydova, insa si-a pastrat titlul la barna si a castigat o noua medalie de aur la sol si una de argint pe echipe.

Nadia s-a retras din competitie in anul 1984, la 22 de ani, ramanand cea mai buna gimnasta din toate timpurile. Dupa ce si-a incheiat cariera sportiva, intre 1984 si 1989, Nadia a fost membra a Federatiei Romane de Gimnastica si a ajutat la antrenarea gimnastilor juniori romani.

In toamna anului 1989, Nadia Comaneci a emigrat in Statele Unite, revenind in Romania abia in anul 1994. Este casatorita cu gimnastul american Bart Conner cu care are un copil in varsta de doi ani, Dylan Paul Conner.

Superlativele au continuat pentru Nadia si dupa retragerea din competitii. Gimnasta este singura sportiva care a primit de doua ori, in 1984 si in 2004, Ordinul Olimpic din partea Comitetului International Olimpic, este primul sportiv invitat sa vorbeasca la Natiunile Unite, vicepresedinte al Consiliului Director al „Special Olympics”, presedinte de onoare al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si al Federatiei Romane de Gimanstica, membra a Academiei „Laureus World Sports”.

Citeste si:
Două noi medalii pentru înotătorii din România. David Popovici,...
Două noi medalii pentru...

Nadia este in prezent ocupata cu gimnastica si munca de caritate in intreaga lume, construind si o clinica de caritate in Bucuresti pentru a ajuta copii orfani din Romania. In plus, Nadia Comaneci este si autoarea unei carti, prima sa carte numindu-se "Scrisori catre o tanara gimnasta".

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.