Cand vine vorba despre bogatasii lumii ne gandim automat la Bill Gates.

Cand vine vorba despre bogatasii lumii ne gandim automat la Bill Gates. Ani de-a randul acesta a detinut suprematia in topului opulentei - celebra revista Forbes l-a clasat pe acesta din 1993 pana in 2006 ca fiind numarul 1 in topul bogatilor. Desi ne gandim la lumea mondena, a rasfatatilor care nu trebuie sa faca mare lucru pentru a avea lumea la picioare, drumul pana la a fi cel mai bogat din lume nu a fost deloc usor.

William Henry Gates III s-a nascut pe 28 octombrie 1955 in Seattle. Familia sa nu poate fi considerata modesta, tatal fiind un avocat de succes al acelei perioade, mama sa angajata unei banci din oras, in timp ce bunicul, J. W. Maxwell, era guvernatorul bancii nationale.

Inca din perioada scolii elementare Bill Gates a dat dovada de o inteligenta peste medie si de un comportament putin iesit din comun, mama sa declarand ca fiul ei a fost tot timpul “copilul problema”. De la varsta de 13 ani a urmat cursurile uneia dintre scolile exclusiviste din Seattle, Lakeside School, iar din anul 1977 incepe sa studieze la Harvard. Insa in anul al treilea de studiu renunta la cursurile renumitei universitati pentru ca impreuna cu Paul Allen, prietenul sau din copilarie, sa puna bazele companiei Microsoft.

Pasiunea lui Gates pentru calculatoare s-a manifestat inca din scoala, insa odata cu infintarea companiei Microsoft totul a deveit un mod de viata. La inceput Bill Gates se ocupa de fiecare detaliu, in cadrul unui job care varia de la dezvoltarea limbajelor de programare, pana la raspunsul la telefon si sortarea corespondentei. Prin colaborarea cu IBM, compania condusa de Gates lucreaza la un sistem de operare pentru producatorul de computere. Suma negociata in contract era de 56.000 $. Astfel, sistemul de operare MS-DOS devine disponibil pe computerele IBM. Insa afacerile iau proportii odata cu lansarea sistemului de operare Windows, prima versiune fiind prezentata in 1985. Patru ani mai tarziu utilizatorii de computer au parte de o noua inovatie din partea Microsoft, lansarea Microsoft Office, care avea sa devina cea mai populara suita de aplicatii pentru birou.

Compania Microsoft a fost cotata la bursa incepand cu anul 1986, devenind publica. Inca de la inceput Bill Gates s-a ocupat de strategia de produs. Acesta a fost implicat de-a lungul timpului in mai multe scandaluri, fiind acuzat in special de practicarea unor politici neconcurentiale.

Un alt domeniu in care Gates s-a remarcat este cel al 'filantropiei'. In anul 2000 stabileste bazele fundatiei Bill & Melinda Gates, cu scopuri caritabile. Revista Forbes afirma ca incepand cu anul 2000 donatiile facute de fundatie se ridica la peste 29 miliarde de dolari.

Bill Gates a avut probleme si cu fiscul, din pricina averii prea mari pe care o detine. Sistemul de calcul al taxelor care trebuie platite anual de catre americani “a cedat” in fata sumelor uriase. Momentan, calculul taxelor si impozitelor pe care Gates le are de platit se face prin intermediul unei retele de calculatoare. Averea magnatului este estimata la aproximativ 47 de miliarde de dolari.

Odata ajuns in top nu ar mai ramane decat o singura directie de mers, in jos. Dupa ce ani de-a randul a detinut suprematia celor mai bogati oameni din lume, lucrurile au luat o noua turnura in 2007.
Presedintele Microsoft si cofondatorul acestei compani a fost detronat de magnatul in telecomunicatii Carlos Slim Helu, asa cum anuntau ziarele financiare din Mexic, o personalitate nu foarte cunoscuta la nivel mondial.

Carlos Slim Helu Aglamaz s-a nascut pe 28 ianuarie 1940 in New Mexico. Acesta conduce mai multe companii de telcomunicatii din Mexic, afacerile sale acoperind toata America latina.

Slim a castigat notorietate cand a condus un grup de investitori printre care si France Telecom in cumpararea de actiuni la Telmex de la guvernul mexican sub presedintia lui Carlos Salinas.

Astazi Helu detine 90 % din liniile telefonice din Mexic si mai detine companii de telefonie mobila. Afacerile sale sunt in expansiune, depasind rapid granitele tarii de origine. Odata cu cresterea cotatiilor la bursa a companiei America Movil, se pare ca averea acestuia a ajuns la 67.8 miliarde de dolari, depasind cu mult averea lui Bill Gates. Oricum, este putin probabil ca admiratia lumii pentru fostul 'cel mai bogat om din lume' sa fie influentata de rasturnarea clasamentului. Microsoft ramane o inovatie spectaculoasa, indiferent de statutul fondatorului ei.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.