Yuppy 31 August 2016 18:30
Un studiu recent a demonstrat ca prietenii nostri patrupezi sunt mai inteligenti decat se credea.

Potrivit unui studiu nou, creierul cainilor proceseaza limbajul in acelasi fel ca si oamenii, intelegand atat sensul cuvintelor, cat si tonul acestora. Ei proceseaza limbajul folosind aceeasi parte a creierului ca si oamenii, arata studiul publicat de curand in revista Science.

Attila Andics si colegii sai de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta au recrutat 13 familii de caini, majoritea din rasa Border Collie si Golden Retriever, si i-a dresat pentru a sta nemiscati timp de 7 minute intr-un aparat RMN.

O femeie dresor a spus cainilor diferite fraze pe care stapanii obisnuiesc sa le foloseasca atunci cand se adreseaza cainilor – „bravo”, „destept”, etc. Pe langa acestea, dresoarea a folosit si cuvinte neutre care, in mod normal, nu ar trebui sa aiba niciun sens pentru animale.

Analizand activitatea cerebrala a creierului cainilor, cercetatorii au descoperit ca acestia proceseaza cuvintele familiare folosind emisfera stanga, asemeni oamenilor. Tonul cuvintelor este analizat in emisfera dreapta, la fel ca si in cazul oamenilor.

Asadar, data viitoare cand cainele tau este suparat, este posibil sa te fi auzit vorbind despre veterinar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.