Muzica nu iti poate influenta doar starea de spirit, ci si productivitatea. Uite ce muzica sa asculti pentru a te putea concentra mai bine.

Atunci cand lucrezi intr-un spatiu deschis, muzica poate fi o metoda excelenta de concentrare. Numai ca, nu orice muzica este indicata.

In cazul meu, de exemplu, atunci cand zgomotul de fundal devine prea enervant, dau drumul unui playlist compus din melodiile preferate. Majoritatea melodiilor, desi in engleza, contin versuri pe care le-am invatat de mult pe de rost, si pe care le fredonez in timp ce lucrez. Oamenii de stiinta ar critica acest obicei drept unul care afecteaza productivitea.

Potrivit lui Will Henshall, CEO-ul Focus@Will, o companie care foloseste neurostiinta pentru a crea muzica facuta special pentru a ajuta oamenii sa fie mai productivi, melodiile cu versuri afecteaza capacitatea de concentrare.

Creierul uman este construit in asa fel incat sa fie atras de voci. Asa ca, atunci cand asculti melodii cu versuri, chiar daca sunt intr-o limba pe care nu o intelegi, creierul tau va fi distras de acestea,” explica Henshall potrivit refinery29.com.

Astfel, este indicat sa asultati muzica instrumentala. Atentie, totusi, instrumente precum basul, chitara, saxofonul si violoncelul suna asemanator cu vocea umana si pot distrage atentia.

Un alt lucru de care trebuie tinut cont este sensibilitatea oamenilor la mediul inconjurator.

Ai fi tentat sa crezi ca o persoana usor de distras ar trebui sa asculte muzica linistita. Din contra. Cu cat muzica le consuma mai multa energie, cu atat vor reusi sa se calmeze si sa isi mentina concentrarea,” spune Henshall.

Studiile realizate de Focus@Will au aratat ca melodiile care distrag cele mai mult atentia sunt cele create de artisti populari.

Am descoperit ca artistii pe care nu se poate lucra de loc sunt Snopp Dogg si U2,” mai spune Henshall.

Pe voi ce muzica va ajuta sa va concentrati?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.