Yuppy 14 Aprilie 2015 15:05
Un studiu realizat de Universitatea Emory in 2013 a aratat ce se intampla in creierul celor care citesc des literatura de fictiune.

Faptul ca cititul aduce numeroase beneficii nu este deloc o noutate. Stim deja ca poezia stimuleaza parti ale creierului care au legatura cu memoria sau ca, potrivit psihologilor, copiii care citesc Harry Potter sunt mai buni si mai toleranti. Dar, ce se intampla in cazul celor care obisnuiesc sa devoreze carti de fictiune?

In 2013, cercetatorii de la Universitatea Emory au studiat creierul mai multor persoane pasionate de literatura de fictiune. Acestia au comparat creierul celor care citesc cu cel al celor care nu prea sunt interesati de fictiune. Potrivit analizei, creierul celor care au citit timp de noua zile o carte a fost mai activ in numite zone decat creierul celor care nu au citit deloc.

Mai exact, oamenii de stiinta au descoperit o crestere a activitatii in lobul temporal stang, zona asociata cu intelegerea limbajului. Acestia au mai observat o activitate crescuta si in santul central cerebral, regiunea senzoriala a creierului, care ajuta la vizualizarea miscarilor. De exemplu, atunci cand iti imaginezi ca joci fotbal si inscrii un gol, creierul tau te ajuta sa vizualizei intreg momentul. Un proces similar se intampla si in mintea celor care citesc fictiune - acestia vizualizeaza si traiesc emotiile resimtite de un anumit personaj, noteaza mic.com

Potrivit studiului, cititorii de fictiune sunt mai empatici si sunt prieteni mai buni deoarece sunt constienti de emotiile celorlalti.

Mai mult, psihologii David Corner Kidd si Emanuele Castano, de la New School for Social Research au studiat procesele cognitive ale celor care citesc literatura de fictiune versus cei care citesc fictiune populara sau non-fictiune. Dupa lecturi, cercetatorii au prezentat participantilor fotografii alb-negru cu ochii unor persoane si le-au cerut sa atribuie o stare mintala, o emotie sau o intentie acelor imagini.

Potrivit autorilor studiului, cei care au citit literatura de fictiune s-au descurcat mai bine la test, fiind mai empatici decat restul participantilor. Potrivit lui Kidds, fictiunea ajuta deoarece "procesele psiholohice pe care le folosim atunci cand citim fictiune sunt aceleasi pe care le folosim in cazul situatiilor reale. Fictiunea nu este doar un simulator al experientelor sociale, ci este o experienta sociala."

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.