Un oras fara somaj, fara crime si, practic, fara politie, Marinaleda pare sa fie o utopie socialista.

In timp ce 27% din spanioli sunt someri, in Marinaleda, un sat din Andaluzia, o comunitate autonoma din nordul Spaniei, nu exista somaj. Politia este si ea un organism practic inexistent pentru ca in micul oras andaluz rata criminalitatii este aproape de zero.

Pilonul acestui oras aproape utopic este chiar primarul, Juan Manuel Sanchez Gordillo, care a fost reales de fiecare data din 1979 pana in prezent.

In Marinaleda, orice disputa este rezolvata amiabil, in urma dezbaterilor deschise tuturor locuitorilor, dara a exista un reprezentant al politiei. Primarul ofera un loc de munca aproape oricui doreste sa munceasca la ferma locala, iar cei care vor sa isi construiasca o casa o pot face aproape gratis, cu materiale de constructie oferite de primarie. Vor trebui doar sa plateasca in jur de 15 euro pe luna pana la sfarsitul vietii.

Primarul Juan Manuel Sanchez Gordillo s-a ales cu porecla Robin Hood spaniol, in urma unui episod de la inceputul crizei din 2008. Impreuna cu mai multi oameni, a luat mancare din supermarketuri, fara a o plati, pe care a oferit-o saracilor. Primarul a spus ca nu a furat, ci pur si simplu a comis un act non-violent de neascultare.

Sunt atatea familii care nu isi permit sa manance. Suntem in secolul 21, este un lucru revoltator. Mancarea este un drept, nu ceva ce poate fi exploatat”, a spus Gordillo atunci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.