Lumea asa cum o stim se apropie de sfarsit. Unui barbat i se cere sa scrie intreaga istorie a existentei umane. Pus in fata unui astfel de obiectiv, cum decizi cine sunt oamenii si care sunt evenimentele care merita tinute minte?

Cum ar fi daca sfarsitul lumii ar fi iminent si ti s-ar da sarcina sa aduni toate numele si toate evenimentele importante petrecute in istoria omenirii. Pe ce ratiuni ai decide cine merita sa ajunga pe lista si cine nu? Ce ai face daca ai stii ca de maine nimeni nu isi va mai aminti vreodata de tine, de parintii tai, de colegul tau de munca sau de batranul de la care cumperi flori in fiecare dimineata?

Aceasta este premisa animatiei scurte a lui Bernardo Britto. “Yearbook” este povestea unui om normal care se trezeste cu sarcina uriasa de a decine ce anume din istoria umanitatii merita sa supravietuiasca.

Filmul, care este narat de regizor insusi, nu numai ca este presarat cu simboluri socio-politice, dar este si extrem de frumos si emotionant.

“In fiecare seara ma duc acasa si imi privesc sotia in ochi, iar ea ma intreaba ‘ce s-a intamplat?’, iar eu ii raspund ‘nimic’, in timp ce ma gandesc la nume pe care e posibil sa le fi uitat. (…)

Incep sa ma gandesc la celelalte suflete de care nimeni nu isi va mai aminti vreodata. Ma gandesc la toate vietile despre care nu se va mai vorbi nicioadata. Nimeni nu isi va mai aminti de barbatul de la cantina care imi pune mereu o lingura extra de mancare sau de politisul din intersectie care ghideaza masinile astfel incat sa nu se ciocneasca. (…)

Dar de mine, cine va pastra amintirea mea in viata? Cine isi va aminti de mine? Cand planeta va exploda si nimeni nu va mai fi aici, cine isi va aminti de munca pe care am facut-o in ultimii 17 ani? Cine isi va aminti de toate zilele bune pe care le-am avut si de toate momentele cumplite prin care am trecut?"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.