Exista un stereotip des intalnit in randul iubitorilor animale: cainii isi iubesc stapanul neconditionat, in timp ce pisicilor nu le pasa daca acesta pateste ceva. Oamenii de stiinta au aratat ca o buna parte din aceste stereotipuri nu sunt doar rautati scornite de iubitorii de caine, ci au un temei solid.

Pisicile nu isi iubesc stapanii asa cum o face un caine

Foto: giphy.com

In urma experimentele realizate de Universitatea Lincoln din Marea Britanie s-a aratat ca felinele nu isi iubesc stapanii la fel de mult precum o fac cainii. Motivele, spun cercetatorii, ar tine de istoria evolutionara a acestor patrupede. Domesticarea cainilor a inceput in urma cu 32.000, ceea ce ar putea explica relatia apropiata om-caine. Ambele specii au coexistat si evoluat laolalta timp de cateva mii de ani. Pisicile, de cealalta parte, au fost domesticite abia in urma cu 9.000 de ani si, spre deosebire de caine care erau folositi ca tovarasi de vanatoare, felinele erau lasate sa se aciuezepe langa casele oamenilor pentru ca omorau soareci si insecte.

Mai mult, oamenii au acordat o atentie deosebita cainilor, antrenandu-i si imperechindu-i pentru a crea rase docile.Pisicile, in schimb, au fost lasate de capul lor.

Pisicile isi arata afectiunea clipind

Foto: dailykos.com

Nu, torsul si alintatul nu este modul prin care pisicile isi arata afectiunea, ci clipitul. Pentru feline, a isi arata dragostea inseamna a comunica o vulnerabilitate.

Pentru pradatori, clipitul lung este un gest extrem de important, care il poate pune intr-o pozitie de inferioritate. Atunci cand o pisica te priveste si clipeste lung iti transmite un mesaj extrem de important: are atata de multa incredere in tine incat lasa garda jos.

Pisicilor nu le place sa fie mangaiate pe burta

Atunci cand se intorc cu burtica in sus, pisicile nu iti fac o invitatie sa le mangai sau smotocesti. La fel ca in cazul clipitului, pisica isi expune cea mai vulnerabila parte a corpului ca un gest de incredere. Aceasta este cea mai mare dovada de afectiune pe care o poate face o pisica.

La fel ca in cazul clipitului, aceasta este versiunea pisicieasca a lui “te iubesc”.

Citeste si:
Cum să ai grijă în mod ideal de digestia pisicii tale ?
Cum să ai grijă în mod ideal...

Torsul nu este o dovada de afectiune

foto: joyreactor

Atunci cand torc si freaca trupurile mici si pufoase de picioarele tale, pisicile nu exprima afectiunea, ci puterea pe care o au asupra noastra. Pisicile sunt animale teritoriale, care isi marcheaza spatiul cu ajutorul feromonilor. Glandele cele mai active se gasesc pe fata, coada si in partile laterale ale corpului. Atunci cand isi freaca trupul de picioarele tale, pisica imprastie feronomoni, lasand mirosul ei pe corpul tau si marcandu-te astfel ca un obiect care ii apartine.

Oamenii de stiinta nu au putut descoperi inca de ce torc pisicile. Potrivit unui studiu realizat in 2009 de catre Universitatea Sussex, torsul nu este doar o metoda prin care pisicile isi exprima fericirea, ci si una prin care manipuleaza. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, pisicile s-au prins cum sa toarca pentru a declansa instinctele parentale ale oamenilor si, prin urmare, sa primeasca mancare.

Citeste si:
7 fapte despre persoanele stângace susținute de știință pe care nu...
7 fapte despre persoanele...

Pisicile nu devin agresive fara motiv

Foto: Tumblr.com

Comportamentul pisicilor nu este intamplator. Binenteles, sunt momente cand dispozitia este cea care dicteaza comportamentul, dar, de cele mai multe ori, de vina este mediul. Daca mediul nu este prielnic si daca sunt ignorate, pisicile pot deveni agresive.

Viata unei pisici este destul de simpla: vrea sa vaneze, sa se joace cu prada si sa doarma. Daca ii oferi toate acestea: timp de joaca (vanatoarea) si hrana, nu vei avea prea multe probleme cu ea.

Pisicile cred ca oamenii nu sunt in stare sa se hraeasca singuri

Foto: giphy.com

Pisica ta adora sa vaneze soricei, pasari sau diferite insecte. Si, de fiecare data cand o face, iti aduce si tie o bucatica din ultima sa victima. Pisicile fac asta pentru ca au impresia ca stapanii lor nu sunt in stare sa vaneze si sa isi procure hrana singuri.

Citeste si:
6 beneficii pentru sanatate pe care ti le aduce o PISICA
Sigur nu stiai! 6 beneficii...

Foto main: pisica sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.