"Monstrul", asa cum a fost denumita furtuna de pe Saturn este fara doar si poate una dintre cele mai violente furtuni care s-au inregistrat in Spatiu, in sistemul nostru solar.

Cercetatorii de la NASA sunt de cateva luni bune captivati cu "evenimentele" care se produc pe Planeta Saturn. Inregistrarile arata ca incepand cu luna decembrie a anului 2010, o furtuna care are dimensiunile Pamantului s-a abatut asupra Planetei. Nimic neobisnuit pana aici, exceptand dimensiunile cu adevarat impresionante.

Cea mai mare problema in schimb o constituie faptul ca dupa 8 luni, furtuna gigant nu si-a pierdut din intesitate si nici nu da semne ca s-ar putea ameliora. Intrebarea fireasca in acest caz este alta, oare de ce ne intereseaza pe noi ce se intampla pe Saturn?

Raspunsul vine tot din partea cercetatorilor NASA. Furtuna gigant afecteaza "climatul" de pe Saturn, modificand deja iremediabil clima acestei Planete. Ca in orice ecosistem de pe Pamant, atunci cand o componenta este afectata toate componentele au de suferit.

La fel se intampla si in cazul Sistemului nostru Solar, unde schimbarea climatului de pe Saturn poate influenta toate planetele din jurul ei, inclusiv Pamantul.

Pentru inceput, cercetatorii NASA nu cunosc foarte clar cum ne va influenta furtuna de pe Saturn, dar banuiesc ca in anii urmatori se pot intensifica presiunile radiatiilor care vin din Spatiu.

Monstrul de pe Saturn are in prezent dimensiunea planetei noastre, produce fulgere de 100 de ori mai puternice decat cele de pe Terra si este atat de intensa incat se poate observa foarte usor de pe Pamant cu telescoape pentru amatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.