Chiar daca am avut doi reprezentanti la Festivalul de Film de la Cannes, Romania nu se mai mandreste anul acesta cu niciun premiu din partea jurului francez, asa cum am fost obisnuiti in anii precedenti.

Doi regizori, doua filme, niciun premiu: Catalin Mitulescu cu Loverboy si Radu Mihaileanu cu La source des femmes au intrat in competitia celui mai prestigios festival de film European alaturi de alti cativa regizori. In ciuda prezentei numeroase (doi regizori romani!!), dar si a traditiei “medaliilor”, filmele romanesti nu au mai fost cautate in acest an, iar juriul a decis sec: romanii nu sunt de podium.

Totusi, trebuie sa recunoastem ca Brad Pitt nu putea sa plece de la Cannes fara un premiu si astfe a plecat cu premiul cel mare. Palme d’Or-ul s-a dus la regizorul Terrence Malik pentru filmul The Tree of Life.

Poate ca daca nu soca o lume intreaga cu declaratiile naziste si cu atitudinea sfidatoare, Lars Von Trier, regizorul fara inhibitii, reusea mai mult decat un simplu si banal titlu de “persona non-grata”, fapt care se dovedeste si prin faptul ca actrita Kirsten Dunst (Melancholia – Lars Von Trier) a castigat premiul pentru Best Actress.

Mergand mai departe, titlul de cel mai bun actor a mers la Jean Dujardin in The artist, regia Michel Hazanavicius, Premiul Grand Prix a mers anul acesta la doua productii, filmului Bir Zamanlar Anadolu'da (Once Upon a Time in Anatolia), regia Nui Bilge Ceylan si filmului Le Gamin au velo (The Kid With a Bike), regia Jean-Pierre si Luc Dardenne.

Premiul pentru regie a fost inmanat regizorului danez Nicolas Winding Refn si Cel mai bun scenariu a fost declarat cel al filmului Hearat Shulayim (Footnote).

Intr-un final, Palme d'Or-ul pentru scurtmetraj a mers la Cross, regia Maryna Vroda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.