Omul demonstreaza si a demonstrat pe parcurul vremii ca este o fire libera, ca nu suporta temnita, chiar daca este obligat de lege. Fie ca sunt vinovati sau nevinovati, mai jos avem cateva exemple de oameni care au sfidat inchisoarea si au demonstrat ca niciun perete nu este indeajuns de inalt pentru a nu fi depasit.

Inchisoarea Libby, Virgina - SUA
In anul 1864 a avut loc cea mai rasunatoare evadare colectiva din istoria Americii. In perioada Razboiului Civil din America, inchisoarea Libby din statul Virgina, “gazduia” cateva sute de detinuti, majoritatea inchisi dupa capturare de pe liniile frontului.

Totusi, in data de 10 februarie 1864, 109 detinuti au reusit sa evadeze printr-un tunel sapat pe sub gardurile inchisorii. Tunelul pornea chiar din dreptul cladirii unde dormeau ofiterii care pazeau prizonierii.

Dintre toti care au reusit sa evadeze, 59 de indivizi au reusit sa ajunga pe linia frontului unde au disparut printre soldati, 48 au fost prinsi, iar 2 au murit inecati incercand sa traverseze raul James din apropiere.

Alfred “ Alfie” Hinds
Alfie Hinds este unul dintre cei mai cunoscuti infractori din toate timpurile. Inchis pentru diverse acuzatii, in general furt si inselaciune, acest “Houdini” al Marii Britanii (asa cum a fost denumit) a reusit sa evadeze din 3 inchisori de maxima siguranta, sa fenteze autoritatile timp de 4 ani si sa scape cam din orice situatie unde presupunea ca el sa fie inchis sau consemnat.

Hinds a fost pentru prima data acuzat in anul 1953 pentru furt, dupa ce a dezertat din randurile armatei in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial. Totusi, cariera infractionala a britanicului a debutat la o varsta foarte frageda, la sapte ani, atunci cand copilul Hinds a fost cercetat pentru furt din locuinte.

Pedeapsa de 12 de ani a fost primita cu stupoare de catre britanic deoarece acesta a sustinut in permanenta ca nu este vinovat pentru respectivul furt. In cei 12 ani de detentie, Hinds a reusit sa evadeze din 3 inchisori de maxima siguranta. Dupa prima evadare a reusit sa lucreze in Irlanda ca spalator auto, dar a fost prins dupa mai putin de un an. Cand a fost chemat la Judecatorie pentru prelungirea sentintei, Hinds a reusit sa evadeze din nou, chiar din mainile politistilor. De aceasta data a stat departe de inchisoare aproape doi ani, fiind retinut din nou in Irlanda.

Citeste si:
76 de ani de la moartea celui mai cunoscut gangster din lume, Al...
76 de ani de la moartea celui...

Hinds a atins celebritatea atunci cand a mai evadat de 2 ori din inchisori de maxima siguranta, dar in ambele cazuri a fost prins la cateva ore dupa eveniment.
Britanicul a castigat din vanzarea povestii sale de viata, in anul 1964, aproximativ 40,000 de dolari.

Giacomo Casanova
Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt, cunoscut mai simplu ca si Casanova, s-a nascut in anul 1725 in Venetia. Tanarul a devenit faimos atat pentru viata boema, plina de aventuri, legatura cu femeile cu care intractiona, cartea autobiografica “Povestea Vietii Mele”, dar si pentru celebra sa evadare din Palatul Dogilor din Venetia.

Numele lui Casanova este astazi sinonim cu arta seductiei. Tanarul si-a construit aceasta imagine datorita cuceririlor sale in randul femeilor de rang inalt din Venetia respectivilor ani. Casanova a avut acces la nobilimea venetiana datorita mamei sale, o actrita de teatru celebra in perioada respectiva.
“Scaparile sale” si “micile escapade” cu femeile nobililor venetieni i-au adus defapt si condamnarea la inchisoare, in anul 1755, intr-unul dintre turnurile Palatului Dogilor. Acest fapt era similar cu condamnarea la moarte, pentru ca de acolo, nimeni nu scapa viu.

Citeste si:
Ion Dichiseanu a stat într-un lagăr nazist
Ion Dichiseanu a stat într-un...

Totusi, Casanova a reusit sa-si manipuleze colegii de celula (majoritatea trimisi ca sa-l spioneze) si a scapat cu ajutorul unui preot in ziua de 5 ianuarie 1757, escaladand turnul. Actul lui a fost musamalizat de catre autoritati, de frica sa nu dea nastere unei isterii in randul doamnelor de la curte.

Casanova a parasit Venetia si s-a refugiat la Paris.

Evadarea de la Inchisoarea Maze
“Marea Evadare” asa cum au numit-o englezii s-a produs in 1983. Pe 25 septembrie 38 dintre cei mai de temut membrii ai organizatiei IRA, responsabili pentru mai multe atentate cu bomba, crime si intimidari, au reusit sa evadeze din inchisoarea Maze din Marea Britanie.

Acest evadare este considerata ca fiind una dintre cele mai mari din istoria Europei si este o pata neagra asupra Guvernului Britanic, care nu a reusit sa recupereze absolut niciun prizonier evadat.

Citeste si:
'In afara legii', o poveste intensa pe care nu trebuie sa o ratezi
'In afara legii', o poveste...

“The Great Escape” – Stalag Luft III
Evadarea celor 76 de prizonieri aliati in data de 24 martie 1944 din lagarul Stalag Luft a dat nastere unei adevarate sperante ca lucrurile urmau sa devina mult mai bune, atat pentru europeni cat si pentru toti cei care vroiau sa scape de regimul nazist si Adolf Hitler.

Marea Evadare din lagarul nazist a inspirat atat regizori de film, cat si scriitori, dar si foarte multi artisti care au vazut in aceasta incercare (pana la urma nereusita) foarte ambitioasa, dovada ca omul poate lupta pentru absolut orice si este in stare sa realizeze lucruri marete in ciuda vitregiilor care ii ies in cale.
In fapt, Marea Evadare a fost condusa de Roger Bushell, unul dintre liderii escadrilei britanice, care a gandit impreuna cu mai multi prizonieri de razboi care se aflau in lagar un plan de evadare, nu pentru unul sau zece oameni, ci pentru 200 de detinuti.

Citeste si:
Răspunsul MAE după ce Putin a spus că România ar avea pretenţii...
Răspunsul MAE după ce Putin a...

Planul consta in construirea a 3 tuneluri prin care 200 de detinuti urmau sa evadeze. Tunelurile urmau sa iasa in padurea de langa lagar, pe sub gardurile acestuia, fiind construite in paralel, tocmai pentru a deruta paznicii. In cazul incare unul urma sa fie descoperit. Ca sa nu fie auziti, prizonierii au sapat tunelurile la 9 metri adancime, folosind stinghii de la pat, cani, linguri, lingurite, si tot felul de obiecte pe care si le-au putut confectiona in lagar.

Chiar daca nemtii au simtit organizarea unui plan de evadare, nu au reusit sa descopere existenta celor 3 tuneluri, iar in noaptea de 24 martie planul a fost pus in aplicare. Astfel, detinutii s-au impartit in 3 grupe, primii (100), urmau sa treaca cei care cunoasteau foarte bine limba germana si care aveau cele mai mari sanse sa “dispara” in peisajul de afara, urmatorea grupa era formata din 75 dintre cei mai buni muncitori care au participat la construirea celor 3 tuneluri, restul pana la 200 erau alesi prin tragere la sorti dintre toti cei care au participat la planul de evadare, dar care aveau sanse minime sa se descurce afara din cauza faptului ca nu cunosteau limba germana. In total 600 de oameni au participat la realizarea planului de evadare, dar intr-un final doar 200 de indivizi au fost alesi.

Astfel, prima grupa formata din cei 100 de cunoscatori de limba germana au inceput sa intre in tunel unul cat unul la un interval de 10 minute, dar din cauza unui raid aerian, sistemul de iluminat a fost afectat si automat becurile instalate in tunel au ramas inchise. Pana cand curentul a revenit, fugarii au pierdut 2 ore, iar inainte de iesirea primului om, tunelul s-a surpat pe o portiune de cativa metri, astfel, Marea Evadare s-a amanat cu alte cateva ore.

Ghinionul s-a tinut lant in noapte respectiva, iar detinutii nu au mai putut sa iasa asa cum si-au planificat. Astfel, pana la prima raza de lumina au iesit la suprafata doar 76 de oameni. Ultimul fiind tradat de lumina de afara si observat de o santinela care patrula in zona.

Dintre cei 76 de indivizi care au incercat sa fuga, 73 au fost recuperati , majoritatea fiind executati.
Roger Bushell a fost impuscat de catre comandantul lagarului, iar tunelurile au fost descoperite doar cand singurul om care a ramas blocat in interior a ramas fara aer si a cerut ajutorul colegilor din lagar, dupa cateva zile.

John Dillinger
John Dillinger a fost unul dintre cei mai cunoscuti gangsteri din America. Dillinger este la fel de faimos precum Bonnie si Clyde, Al Capone si alti cativa care au reprezentat criminalitatea respectivilor ani din Statele Unite.

FBI a pornit pe urmele lui Dillinger dupa ce acesta a jefuit o banca in Chicago. Banda gangsterului a omorat mai multi politisti si civili in timpul atacului, dar gangsterul personal a fost acuzat doar de o singura crima, moarte unui ofiter de politie.

Totusi Biroul Federal l-a cautat pe gangster si l-a gasit dupa mai multe luni, tot in Chicago, unde acesta reusise sa-si formeze o noua identitate, fiind foarte bine acoperit.

John Dillinger a iesit in seara de 22 iulie 1934 la film cu cele doua prietene ale sale. Una dintre acestea l-a tradat pe gangster si a anuntat politia care impanzise locul deja si care astepta ca John sa iasa din cladirea cinematografului.
Gangsterul a parasit locul si a incercat sa fuga, dar a fost impuscat mortal de catre 2 ofiteri de politie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.