Aparatul foto nu e necesar pentru obtinerea unor fotografii de calitate, artistice, mai ales cand arta a capatat noi intelesuri de la Warhol incoace.

Bineinteles. Realizata in anul 1825 de catre Nicéphore Niépce, cea mai batrana fotografie cunoscuta este o gravura pe o placa de metal, realizata prin modificarea solului de catre lumina soarelui.

"La cour du domaine du Gras" a fost prima fotografie permanenta care a avut succes. Realizata de acelasi Nicéphore Niépce in 1826 la Saint-Loup-de-Varennes cu ajutorul unei camere obscure, pe o foaie de bitum tratata cu ulei, de dimensiunea 25x20 cm.

"Boulevard du Temple", realizata de Louis Daguerre in 1838, a fost prima fotografie a unei persoane realizate vreodata. Datorita expunerii indelungate, poza nu surprinde masinile in miscare pe bulevard, insa reuseste sa mentina imaginea persoanei care isi lustruia pantofii in coltul strazii.

Exemplele date mai sus reprezinta o faramana din fascinanta istorie a fotografiei. Multi contesta inceputurile si neglijeaza fotografia lui Niepce din 1825, pastrand-o totusi pe cea din 1826. Unii experti nu iau in seama niciuna, considerand prima fotografie ca fiind cea a unei frunze, facuta acum 175 de ani de catre Henry Fox Talbot. Toate au cateva puncte comune: lipsa aparatului foto, expunerea lunga si utilizarea substantelor chimice.

Aparatul foto nu e necesar pentru obtinerea unor fotografii de calitate, artistice, mai ales cand arta a capatat noi intelesuri de la Warhol incoace. Se stie desigur de camera obscura, de hartia fotosensibila, de efectul soarelui asupra unui strat de bituum, argint sau alte compozitii. Departandu-ne pana si de frunza domnului Talbot, ajungem la un proiect nou-nout, lansat de cativa tineri pasionati de arta si tot ce inseamna vechi. Pe blogul Digitaljournalofphotography si-au pus creatiile spectaculoase, obtinute cu ajutorul hartiei ftosensibile si a sarurilor de argint, la care se adauga talentul enorm si cateva procedee ingenioase. Tinerii utilizeaza apa de rau, luna, soarele, sticla sau propriile trupuri pentru a face poze. Nici urma de aparat sau camera obscura...Susan Derges apeleaza la un rau, o lanterna si luna. Parca este Eminescu in cautarea inspiratie. Floris Neususs utilizeaza trupuri, expunandu-le pe hartie ca proiectii clare sau distorsionate, dar oricum artistice.

Citeste si:
9 zile dedicate fotografiei și educației vizuale și peste 25 de...
9 zile dedicate fotografiei...

Va puteti convinge de originalitatea si frumusetea proiectului aici


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.