Cand privim in urma, ne ingrozim de cele intamplate si ni se pare imposibil sa traim si noi acele vremuri. Nu trebuie insa sa uitam sa pacea nu reprezinta decat o ampla pregatire a razboiului.

Se spune ca pacea nu reprezinta decat o ampla pregatire a razboiului. De regula din motive penibile, marile puteri cu invidii prea mari acumulate, recurg la razboaie sangeroase. Alteori e la mijloc mintea unui lider nebun, care vrea sa cucereasca intreaga lume.

Acest nebun (ghilimelele le puneti voi), pictor si iubitor de frumos, s-a uitat in vest si i-a placut Franta. Cum aceasta nu era o putere temuta, Fuhrer-ul a ajuns sa ocupe Parisul, fotografiindu-se pe Champ du Mars, chiar langa turnul Eiffel. Cand a privit spre est, stia ca are acolo un popor viteaz, pe care insa la subestimat. Fuhrer-ul s-a impotmolit prin noroaiele Siberiei si a dat piept cu Armata Rosie, obisnuita cu frigul, pamantul si asprimea locurilor proprii, pierzand categoric lupta cu URSS-ul. Pentru ca SUA trebuia, pentru a mia oara, sa demonstreze ca e numarul unu, s-a implicat si cu greu a reusit sa restabileasca pacea in lume, aruncand cu bombe de tot felul - chiar si atomice - in stanga si in dreapta. Cat despre Romania, nimeni, niciodata, nu si-a dorit sa ne atace direct, pentru ca pur si simplu nu se merita. Am avut ghinionul sa fim intre marile puteri si intre niste interese. Nimic mai mult. A trebuit sa pupam in fund, sa ne aparam, sa facem coalitii, sa impartim aur pentru a nu pierde tinuturi si vieti.

Click aici pentru a vedea fotografii din al II-lea Razboi Mondial!

Razboiul e, si pentru invingator si pentru invins, un lucru complet inutil. Dar asa e omul. Parintii nostri si parintii lor au prins acele vremuri, cand trupele treceau dinspre sau spre URSS. Lupta e crunta. Despartirea de familie, auzirea pulsului in transeu, obuzul care cade la trei metri langa, senila grea si rece care trece peste santuri. Cand privim in urma, ne ingrozim de cele intamplate si ni se pare imposibil sa traim si noi acele vremuri. Nu trebuie insa sa uitam sa pacea nu reprezinta decat o ampla pregatire a razboiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.