Am primit abia acum lumina generata cu 13 miliarde de ani in urma...

Cercetatorii francezi (nu britanici, sac...) au identificat, dupa patru ani de munca asidua, cel mai vechi obiect din univers...

Obiectul nu este un bat de chibrit si nici scaunul trimis pe orbita de catre Toshiba, ci o galaxie. Cand te apuci insa sa cataloghezi galaxiile in functie de vechimea lor, nu ai cum sa nu te pierzi prin timp, spatiu si metafizica. Nimeni - nici macar Hubble - nu percepe decat niste semnale, in pricipiu luminoase. Stim cat de vechi este un obiect in spatiu in functie de cand ajunge lumina emisa de el la noi, iar asta poate insemna miliarde de ani. Calatoria este fascinanta, pentru ca spatiul se contopeste cu timpul si notiunile se pierd.

Acum aproximativ 13.5 miliarde de ani, gazele si materia comprimate au acumulat o energie uriasa, al carei prag de suportabilitate a fost depasit, iar compresia a trecut brusc in dilatare. A avut loc Big Bang-ul, marea explozie care a creat universul asa cum il stim (?) noi acum, in continua destindere. Procesul pare a fi reversibil, adica din expansiune se va ajunge iar la compresie si tot asa, pentru ca, pana si poetii ne spun ca totul se intampla in cicluri... Cercetatorii au estimat ca primele galaxii, destul de sarace in gaz si lumina, au aparut cam la 200 de milioane de ani de la Big Bang.

Francezii amintiti mai sus au descoperit o galaxie formata la 600 de milioane de ani de la explozia primordiala (conventie, asta pentru ca nu se stie ce a existat inainte de Big Bang - poate un alt univers?). Abia acum, la aproape 13 miliarde de ani lumina distanta, lumina ei a ajuns la noi. Galaxia se cheama UDFy-38135539, insa mai mult ca sigur numele nu-i va ramane asa, ci se va transforma in ceva mai comercial si mai usor de pronuntat. Depistarea a fost facuta printr-o procedura simpla, prin care a fost descoperita de recenta planeta despre care am vorbit in alt articol. In diferite situatii, lumina tinde sa-si schimbe nuanta. Daca o planeta graviteaza in jurul unei stele, ea trage de stea prin campul ei magnetic, iar steaua emite o lumina ce tinde spre rosu. Se intampla la fel si cu sunetul (un efect Doppler). Daca trenul se apropie de noi, il auzim din ce in ce mai diferit, sunetul transformandu-se treptat in functie de viteza si pozitie.

Citeste si:
VIDEO Oamenii de știință creează un telescop pentru măsurarea...
VIDEO Oamenii de știință...

Vezi 25 de creatii impresionante cu universul!

Matthew Lehnert, cel care a condus experimentele la observatorul din Paris, a declarat ca nu stie cand se va putea gasi o galaxie mai veche. Descoperirea este fascinanta, pentru ca abia acum inteleg cercetatorii cu adevarat ce s-a intamplat dupa Big Bang, cum s-au disipat electronii si cum s-au comportat atomii de hidrogen.

13 miliarde de ani lumina. Realizati ce distante sunt intre galaxii? Daca o planeta locuita ar exista undeva, civilizatiile s-ar pierde pana sa se descopere reciproc. Am primit abia acum lumina generata cu 13 miliarde de ani in urma...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.