Chiar daca temperatura este de aproape minus 200 de grade C, tesuturile raman intacte. Iata si dovada:

Revista PopSci este una dintre cele mai apreciate de catre pasionatii de stiinta sau acei profesionisti care activeaza in acest domeniu. La fel ca Adam si Jammy de la Mythbusters, Theodore Gray de la PopSci si-a pus in pericol propria sanatate pentru a demonstra un efect fascinant.

Azotul, cel mai bogat element din atmosfera terestra, are utilizari multiple in diverse nise. Se foloseste la inghetarea alimentelor, la conservarea spermei in banci speciale, la tratarea unor tumorete sau in studiul criogenic. Azotul poate trece in stare lichida, cand are o temperatura de -196 de grade Celsius. La aceasta temperatura, aplicatiile de mai sus sunt posibile. Mai nou, se adauga si racirea unor componente hardware, mentionand aici ca AMD a reusit sa duca un procesor la 6.5 GHz. Asupra pielii umane, nitrogenul lichid induce hipotermia rapida a tesuturilor, cu necrozarea si pierderea lor. Totusi, submersia pentru numai o fractiune de secunda este pe deplin posibila, fara nicio repercusiune negativa.

Theo a umplut un recipient cu nitrogen lichid, iar apoi si-a introdus rapid mana in el. Nu a suferit absolut nicio leziune, gratie un efect descris de doctorul Johann Gottlob Leidenfrost in anul 1756. Efectul a si fost numit Leidenfrost (numele parca era predestinat...) si descrie felul in care nitrogenul in stare lichida permite submersia unui segment viu, asta pentru ca la contactul dintre suprafete se produce o pelicula fina de bule, cu rol protector. Chiar daca temperatura este de aproape minus 200 de grade C, tesuturile raman intacte. Iata si dovada:

Sursa:PopSci


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.