Si cum lucrurile bune sunt repede uitate, cand vine vorba de networking cea mai buna abordare este maximum de responsabilitate. Pentru ca networkingul poate sa fie o arma cu doua taisuri.

Despre networking s-a vorbit si se vorbeste foarte mult. Mai ales specialistii in resurse umane recomanda networking-ul ca o buna sursa de informare atunci cand vine vorba de gasirea unui nou loc de munca. Dar daca esti la inceput de drum networking-ul nu prea iti sare in ajutor, din singurul motiv ca nu se bazeaza pe relatii profesionale ci mai mult pe relatii sociale.

In facultate in general relatiile sociale primeaza in fata celor profesionale, si se aude vag de joburi. Cativa lucreaza, altii studiaza sau se bucura de viata de facultate. Cum sa primesti o recomandare de la cineva cu mai multa experienta sau sa-ti faci un networking cu persoane cheie in companii. Mediul nostru universitar nu este creat de asa natura incat sa lege viata de student de viata profesionala.

In cautare de solutii salvatoare si informandu-ma in stanga si-n dreapta (tot prin networking) mi-a venit o idee pe cat de simpla pe atat de utila. Ceea ce nu poti face face-to-face poti realiza foarte usor prin retele sociale online. Nu sunt putini acei manageri care au recunoscut ca folosesc facebook-ul pentru a lega relatii mai stranse cu angajatii lor. Facebook-ul are marele avantaj ca este neconventional si mai putin formal decat alte site-uri de networking. Discutiile curg si poti vedea tot ce vorbesc cei din lista ta. Nu se stie niciodata cand si de unde poti afla de un job care altfel nu ar fi fost mediatizat sau cand poti sa te recomanzi sau sa primesti o recomandare. Important este sa ai cat mai multa vizibilitate si cunostiinte in domeniul tau.

Nici celelalte site-uri – de retele on-line strict profesionale nu sunt de neglijat. Tot mai multe companii isi indreapta atentia catre acest gen de mediatizare a poztiilor disponibile. Aici marele avantaj este ca iti poti selecta contactele strict din aria ta profesionala, si poti accesa diverse grupuri de discutii pentru a fi la curent cu noutatile din domeniu. Si nu trebuie sa te limitezi doar la posibilitatile de angajare pe care le ofera companiile in Romania. Tot prin acest gen de networking si aici ma refer in special la cei care lucreaza in IT, poti obtine un job intr-o companie din afara tarii. Sau poti incepe o colaborare cu o astfel de companie fara a-i cunoaste niciodata pe angajatorii tai decat prin intermediul internetului.

De ce este networking-ul atat de util carierei? In afara de marele avantaj de a fi pus la curent cu anumite informatii pe care altfel nu le-ai fi putut avea, ai posibilitatea sa legi legaturi mai stranse cu cei din bransa ta. E undeva la limita dintre prietenie si o relatie profesionala autentica cu mult mai putine bariere de comunicare, un cocktail benefic in orice moment al dezvoltarii profesionale. Faptul ca acest gen de relationare ia din ce in ce mai multa amploare in cadrul site-urilor de profil este un lucru foarte firesc tinand cont de specificul comunicarii on-line, mult mai lejera si dezinhibata. Si ce este si mai util- numarul mare de oameni cu care poti inter-relationa, spontan sau in mod constant. Niciun alt mediu de comunicare nu-ti ofera posibilitatea sa ajungi la un numar atat de mare de persoane atat de repede.

Citeste si:
Ce salarii cred romanii ca ar merita, potrivit unui studiu
Ce salarii cred romanii ca ar...

Cum poti sa atragi atentia asupra ta intr-un mediu unde informatia curge ca un zumzet permanent? Selectand foarte bine contactele si subiectele de comunicare, pentru ca din pacate lejeritatea relationarii virtuale poate sa cada foarte repede intr-o lipsa de atentie din partea celor cu care doresti sa intri in contact. Si cum lucrurile bune sunt repede uitate, cand vine vorba de networking cea mai buna abordare este maximum de responsabilitate. Pentru ca networkingul poate sa fie o arma cu doua taisuri.

Sursa: eJobs

Autor: Mihaela Badan


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.