Statusul gravitational instalat ar induce schimbari uriase in climat, dar mai ales cutremure inimaginabile.

Fie ca le-a convenit sau nu, oamenii din trecut au trebuit sa accepte ca Pamantul se roteste, nu este plat si nici nu se afla in centrul universului. Cercetatorii vizionari s-au luptat ba cu morile de vant, ba cu Biserica, indoctrinata in teorii incontestabile. Vremea a trecut si acum, omul are chiar sansa sa exploreze planeta de undeva din afara ei, direct sau indirect prin intermediul satelitilor artificiali.

Pamantul nu este plat, dar nu e nici sferic. Planeta e turtita putin la ecuator tocmai din cauza fortelor centrifuge care bombeaza oceanele. Nu e nici in mijlocul universului, oricat s-ar crede omul cel mai important (si singurul?) pentru ca asa ii sta oricum in fire. Dar de rotit, de ce anume se roteste? Aici intervin forte gravitationale si universale care depasesc orice imaginatie, generate de corpurile apropiate sau chiar de masa proprie a Terrei. Avand o axa putin inclinata, "casa noastra" se roteste in jurul acesteia, facand o miscare completa in mai putin de 24 de ore (tocmai de aceea exista anul bisect). In acelasi timp, Terra face si o ratatie in jurul Soarelui, in aproximativ 365 de zile. Toate aceste cifre sunt fireste conventii facute pentru a ajuta viata noastra aici. Planeta nu da doi bani pe ore, zile, timp.

Cercetatorii si-au pus de multa vreme o intrebare: ce s-ar intampla daca Pamantul s-ar opri din rotatia sa in jurul propriei axe? Teoretic, ziua ar deveni an. Lucrurile nu se opresc numai la lumina si la intuneric. Stim bine ca la inceputuri, continentele au fost prinse intr-o masa comuna, compacta. Rotatia de aproximativ 1700 de kilometri pe ora (la ecuator) genereaza forta contrifuga, forta care are un impact proportional asupra placilor. Imaginati-va scoarta terestra precum fontanelele care formeaza calota craniana. Ganditi-va ca oasele nu s-ar suda bine inainte de nastere sau pana la varsta de un an si jumatate, ele fiind influentate de presiunea intracraniana. Exact asa se intampla si cu Pamantul. Fortele din interior se rasfrang asupra placilor, miscandu-le lent sau brusc. Avem activitate vulcanica - si multi zic ca ea ar fi raspunzatoare de aparitia vietii - cutremure, continente care tind sa se departeze.

Citeste si:
Descoperă lumea: 16 motive pentru care India pare a fi o altă planetă
Descoperă lumea: 16 motive...

Oamenii specializati nu s-au bazat pe inchipuiri, ci pe simulari precise. Daca, din anumite motive, Pamantul s-ar opri in loc, oceanele "ar migra" de la ecuator - unde sunt mai "groase" - spre poli, unde e gravitatia mai mare. Continentele ar tinde sa se uneasca iar si nu exact asa cum au fost candva, ci cu totul diferit. Oceanele ar pleca atat de semnificativ, incat ar lasa regiunile ecuatoriane, subecuatoriene si tropicale fara pic de apa. Pamantul ar avea o banda de uscat, exact pe mijloc. Migrarea apei catre poli ar inunda aproape intreaga Europa, suprafata Canadei, Groenlanda, mare parte din Asia de Nord, jumatate din America de Sud si din Australia.

Statusul gravitational instalat ar induce schimbari uriase in climat, dar mai ales cutremure inimaginabile.

Aceasta a fost dezbaterea pur serioasa a scenariului. Totusi, nu rezistam sa nu fugim cu imaginatia mai departe si sa ne gandim putin la implicatiile colaterale (utopice, fireste; nimeni nu ar mai exista sa constate schimbarile):

Citeste si:
Dana Roba a revenit la muncă. Make-up artista, mesaj impresionant:...
Dana Roba a revenit la muncă....

1. BP ar scapa in sfarsit de problema scurgerilor de petrol in ocean!

2. S-ar putea lamuri misterele legate de Triunghiul Bermudelor sau Atlantida.

3. Gata cu emisiunile de supravietuire pe insule...

4. Rusia, cuvintele sunt de prisos.

5. Romania era oricum sub ape.

6. Adio zapada.

7. Dupa ce ca a castigat Cupa Mondiala, Spania e inca norocoasa.

poza: [gizmodo]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.