Pe masura ce infrunti o frica, te ocupi si de gandirea automata si convingerile limitative care o fundamenteaza. Combini folosirea metodelor externe potrivite cu folosirea metodelor interne potrivite.

A-ti infrunta fricile este una din acele idei in zona dezvoltarii personale care ajunge atat de raspandita incat cred ca devine periculoasa. De ce? Deoarece stiu ca a-ti infrunta fricile se poate face in multe feluri, iar unele din cele mai populare au mai mult efecte negative decat pozitive.

Premisa de baza a acestui sfat este aceea ca infruntandu-ti fricile si facand ceea ce stii ca este corect, nu numai ca obtii rezultatele dorite, dar faci si frica sa dispara pe masura ce te obisnuiesti cu stimulul de care iti era frica. Uneori, asta chiar se intampla, motiv pentru care in principiu, a iesi din zona ta de confort si a-ti infrunta fricile e un sfat bun.

Dar, uneori (mai des decat majoritatea oamenilor vor sa recunoasca), a-ti infrunta fricile nu face nimic pentru a-ti scadea nivelul de anxietate si chiar le intareste. Sa sapam un pic in psihologia umana, pentru a afla de ce.

Imagineaza-ti o persoana careia ii este frica de a vorbi in public. Asa ca se decide ca parte din imbunatatirea abilitatilor sale sociale, sa infrunte direct aceasta frica. Asa ca se forteaza sa vorbeasca in fata a 500 de top manageri, la o conferinta importanta. Crede ca astfel se va lecui de frica ei, odata pentru totdeauna.

Este sus pe scena, uitandu-se la oameni si simţind o frica de parca e in fata plutonului de executie. Simte frica, vede publicul, se gandeste: „Aoleu ce frica-mi e! Asta e o idee proasta.”. Ce se intampla in aceasta situatie este ca mental, frica intensa si situatia de vorbit in public sunt asociate una cu cealalta, iar frica de vorbit in public este doar intarita.

In activitatea mea de coaching, am intalnit numeroase persoane care in fiecare zi isi infrunta temeri in acest fel. Si in majoritatea cazurilor, tot le este frica de acele lucruri pe care le infrunta de mult timp. Umbla mai tot timpul speriate. Nu stiu cum vezi tu asta, dar eu o vad ca auto-tortura.

Citeste si:
Diversitatea în lectură: mit sau oportunitate?
Diversitatea în lectură: mit...

Exista cai mai bune de a face asta. Metode precum Coaching-ul Cognitiv Comportamental, de care ma folosesc deseori in activitatea mea, ofera metode solide, bine documentate, pentru a-ti infrunta eficient fricile. Iata doua trasaturi esentiale pe care acestea le au:

1. Expunere graduala. Nu infrunti un stimul care declanseaza frica la cea mai mare intensitate a sa. Incepi cu o intensitate scazuta, si pe masura ce te obisnuiesti iar frica scade semnificativ, treci la un stimul de acelasi fel cu intensitate mai mare. Daca de pilda, iti este frica de a vorbi in public, incepi cu a vorbi in fata a doar 10 oameni care par destul de prietenosi.

2.Combinare de comportamental si cognitiv. Pe masura ce infrunti o frica, te ocupi si de gandirea automata si convingerile limitative care o fundamenteaza. Combini folosirea metodelor externe potrivite cu folosirea metodelor interne potrivite.

Citeste si:
Constanția, interviu sincer despre emisiunea Bravo, ai stil: „Îmi...
Constanția, interviu sincer...

Daca faci lucrurile astfel, in timp, fricile pe care le infrunti vor scadea si intr-un final vor disparea. Va fi nevoie de timp si de practica, dar se va intampla. Asta inseamna ca poti incepe sa te bucuri de lucrurile de care iti era teama, si vei avea mult mai multa liberate. Asta este ceea ce eu apreciez cel mai mult la dezvoltarea personala.

Eduard Ezeanu pentru eJobs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.