Unele surse citeaza chiar introducerea penisului in zeama de ceapa. Va imaginati cat de placut era apoi actul sexual...

Cea mai cunoscuta si mai la indemana metoda de contraceptie are o istorie incerta. Abia din secolul XIII stim sigur cum au evoluat lucrurile, insa pana atunci totul este invaluit in mister, cu pareri sceptice privind existenta prezervativului.

Pe vremea egiptenilor si a grecilor, cunostintele in ceea ce priveste ciclul menstrual erau suficient de avansate si femeile stiau exact cand sunt in siguranta. In afara perioadei fertile, practicau sexul normal iar barbatii utilizau coitus intreruptus. La ovulatie, se practica sexul anal care iata, are o origine destul de veche. Cum astrologia si simbolurilor jucau un rol important in viata egiptenilor indeosebi, femeile aveau si diverse amulete, unele le ajutau sa ramana insarcinate, altele le fereau de sarcini nedorite. Chiar si atunci, incercari timide dar acceptate de unii istorici releva existenta unor materiale tratate cu diferite uleiuri, care acopereau numai glandul si ofereau un anumit grad de protectie. Se crede ca unele femei se protejau cu vezica de capra, pe post de diafragma.

Evolutia pe mai departe in Europa aduce Imperiul Roman in prag de colaps, prin anii 400. Crestinismul devine tot mai pregnant si promoveaza contraceptia drept pacat. Ori copii, ori abstinenta, spune Biserica. Pe langa aceste "ordine ceresti", cu siguranta ca unii nu au dorit chiar sa se supuna, practicand metode care astazi par incredibile. Unele surse citeaza chiar introducerea penisului in zeama de ceapa. Va imaginati cat de placut era apoi actul sexual...

Asia a mers un pic mai departe. In China, secolul XV aduce prezervativul care acoperea numai glandul, acesta fiind facut din intestin de oaie sau o hartie unsa cu ulei. Japonia avea o "casca de protectie" facuta din carapace de testoasa sau corn de animal...1494 a insemnat anul in care o boala cu transmitere sexuala a inceput sa faca ravagii in toata lumea. Neexistand antibiotice, boala evolua rapid in cele patru stadii, in numai cateva luni omorand fiecare om infectat cu treponema. La mijloc de secol XVI, Gabriele Falloppio face studii si inventeaza un manson tratat cu un amestec de substante, ce urma sa imbrace intreg penisul. Moda a acceptat si intestinul sau vezica de capra, precum si pielea foarte fina (Asia). Toate acopereau organul copulator in intregime.

Citeste si:
Bărbat din Italia infectat cu variola maimuţei, COVID-19 şi SIDA în...
Bărbat din Italia infectat cu...

Prezervativul a fost motiv de cearta pentru clasele sociale diferite. Intelectualii englezi s-au revoltat pe noile metode, considerandu-le ineficiente. Multi spuneau ca ele imping barbatii la sex cu persoane necunoscute. Altii erau de parte placerii, clar diminuate. Paturile mai sarace nu-si permiteau luxul de a cumpara asemenea solutii, avand desigur multi infectati cu sifilis sau alte boli. Secolele XVII si XVIII parca s-au intors la problemele si incertitudinile de altadata.

A trebuit sa vina un Charles Goodyear in 1844 si sa inventeze vulcanizarea cauciucului, care a adus si primele prezervative din cauciuc, finisate si tratate, in 1855. Desigur, producerea se facea in mici ateliere de catre un personal nespecializat, costurile fiind inca relativ mari. In 1912, germanul Julius Fromm amesteca cauciucul cu benzina, introducand apoi matrite din sticla in suspensie. prezervativele sunt mai subtiri, conservand mai mult placerea. Din 1920, a aparut latexul, cauciucul in suspensie, pe baza de apa. Automatizarea a scazut incredibil costurile. Prezervativul devenise comod, sigur, oferind mai multa placere. In 1930 deja apareau fabrici specializate.

Citeste si:
Ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă
Ce trebuie să știți despre...

Impunerea pe piata s-a facut insa greu. Descoperirea HIV in 1981 si certificarea in 1982 a transmiterii sexuale a noului virus a propulsat vanzarile, mai ales in randul americanilor. Totusi, cercetatorii de seama, pe langa presedintele Reagan, nu erau de acord cu prezervativul, mentionand ca SIDA apare la homosexuali si consumatorii de droguri, ei meritand oarecum aceasta boala. Cand cifrele au dat peste cap orice mentalitate, nimeni nu a mai avut incotro si programele sociale au impus prezervativul in randul populatiei, indiferent de clasa sociala.

Astazi, prezervativul reprezinta cea mai comuna metoda de contraceptie si profilaxie a BTS-urilor.

Surse: Agimia.com, Wikipedia.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.