Pare simplu dar, daca urmezi acesti cinci pasi vei ajunge foarte departe.

Cat de exact poti sa fii in viata?

E o intrebare care poate suna ciudat daca ti-o pui pentru prima data. Ma uit in jurul meu si vad o gramada de tineri care isi doresc foarte multe fara sa faca nimic concret. Doar vise si o gramada de entuziasm. Nimic rau in asta, doar ca, uitandu-ma la cei mai in varsta ca ei, vad cum visele lor din tinerete s-au transformat intai in niste simple dorinte, apoi in niste ganduri razlete iar apoi sunt uitate cu desavarsire.

Majoritatea oamenilor au doar vise vagi, care se cristalizeaza in cuvinte la fel de vagi.

O sa vorbim astazi despre unul dintre factorii care fac diferenta intre cei care isi pun visele in realitate si cei care raman cu ele la stadiul de proiect: claritatea. Vei intelege mai bine de ce claritatea este importanta citind povestea urmatoare:

O mare uzina electrica a depistat ca are o problema la unul dintre generatoare. Cu toate eforturile insa, nu a reusit sa depisteze problema. Conducerea uzinei a fost nevoita sa angajeze un expert renumit pentru depistarea problemelor de acest gen. Acesta a venit, s-a plimbat prin uzina timp de cateva zile,a cercetat locul in amanuntime si, la final, a luat o carioca mare cu care a marcat un X pe unul din pereti.

- Aici e problema, spune el. Inlocuti circuitele din locul marcat cu X si totul va fi bine.

Angajatii uzinei s-au pus pe treaba si, intr-adevar, acolo era problema. Dupa o saptamana a venit factura din partea expertului, pe suma de 10000 $. Conducerea uzinei, revoltata, a trimis o scrisoare inapoi expertului, cerandu-i sa detalieze. In fond, omul a venit in uzina, s-a plimbat prin ea vreo cateva zile, a pus un X mare pe perete, apoi s-a întors acasa, toate cheltuielile fiind platite de gazdele sale. 10000 $ era mult prea mult.

Raspunsul expertului a venit prompt.
Va atasez factura cu desfasuratorul:
Pentru plasarea X-ului pe perete: 1 $
PENTRU CA AM STIUT UNDE SA PLASEZ X-UL: 9999$

Tu stii unde sa pui X-urile in viata ta? Care sunt problemele care te trag in jos cel mai mult?

Acum un an de zile, am ajuns la concluzia ca unul dintre X-urile mele trebuia pus neaparat la capitolul haine. Am realizat cat de superficiali sunt oamenii cand analizeaza alti oameni. Am inceput sa ma imbrac mai bine si… a mers!

Treptat, pe masura ce m-am maturizat, am inteles ca hainele nu sunt o tactica de a ajunge undeva, ci mai degraba o parte din mine. Aceasta a fost marea realizare. Din acel moment, nu a trebuit decat sa gasesc hainele potrivite pentru a-mi exprima personalitatea.

Si am inceput sa detaliez. Ce stil sa adopt, ce culori, cum sa le combin. Am hotarat cu exactitate unde vreau sa ajung in materie de imagine si cu ce viteza. Apoi am facut primul pas. Am incercat o pereche de blugi mai interesanti, o pereche de pantofi care sa iasa in evidenta, apoi o freza noua. Dupa cateva luni de zile, m-am trezit un om schimbat. Un om care nu se mai poate imbraca generic.

Tu ce vrei de la viata? Ai putea scrie 10 pagini despre asta? Daca nu, inseamna ca ai doar vise vagi, nu teluri concrete.

Sa vedem, atunci, cum poti sa devii mai exact cand vine vorba de ceea ce vrei de la viata.

Pasul intai: ia o decizie.

Totul incepe cu o decizie. Daca esti superficial cand vine vorba de ceea ce vrei, vei renunta pe parcurs. Ia o decizie ca vrei sa schimbi anumite aspecte ale vietii tale.

Pasul al doilea: stablieste toate aspectele vietii tale in care ai vrea sa evoluezi/sa iti mearga mai bine.

1. Vrei sa arati mai bine?

2. Vrei relatii mai bune?

3. Un job mai bun?

4. Vrei sa ai mai multi bani?

5. (completeaza sau inlocuieste aceasta lista cu ceea ce e valabil pentru tine)

Hotaraste-te EXACT cum vrei sa arate viata ta cand vine vorba de acel aspect.

1. Ce look vrei sa adopti? Cati bani vrei sa cheltui lunar pe haine? Iti poti rezerva o ora pe saptamana sa citesti despre stil?

2. Vrei sa fii platit mai bine? Gandeste-te de ce nu esti deja platit bine? E din cauza ca firma nu o duce bine financiar, sau poate din cauza ca TU nu muncesti destul sau nu esti destul de serios? Trece totul pe hartie dupa ce ai analizat bine.

Scrie la fiecare ce crezi ca faci bine, ce crezi ca faci rau si cum ai vrea sa fie, in cazul ideal. Nu lasa nimic. Cu cat scrii mai mult, cu-atat mai bine.

Pasul al treilea:

Odata ce ai stabilit cu exactitate ceea ce vrei, e momentul sa stabilesti ce trebuie sa faci pentru a-ti transpune fiecare vis in realitate. Care este primul pas? Care este al doilea? Incearca sa vezi daca planurile pe care ti le faci sunt realizabile si daca da, cu ce pret. O metoda de time management te va ajuta enorm aici, pentru a-ti folosi timpul in mod eficient. Voi vorbi despre asta cu alta ocazie.

Pasul al patrulea:

Stabileste un plan de actiune. Si aici, exactitatea este esentiala. Pentru a nu abandona vreunul din vise, este necesar sa lucrezi regulat la el. Daca nu ai facut nimic sa avansezi timp de o luna de zile, inseamna ca ai uitat de ce ti l-ai dorit de la bun început. Nu e nimic neobisnuit in a renunta la unele lucruri pe care ti le doreai - situatii noi, oameni noi, vise noi. Daca, totusi, se intampla sa renunti la majoritatea planurilor, poate ca visele tale nu sunt destul de mari. Sau, poate ca sunt prea mari, atat de mari incat te-au intimidat odata ce te-ai pus pe treaba.

Pasul al cincilea:

Nu mai ramane decat sa te apuci de treaba, si sa te tii de planul de actiune stabilit in detaliu la punctul patru. Aici trebuie sa tii cont de ceva: in timp, entuziasmul pe care il ai acum o sa dispara. Deci e bine sa nu iti faci planuri gen merg la sala de sapte ori pe saptamana daca idealul tau este sa te mentii sanatos, iar pe langa asta mai ai de facut in medie 100 de lucruri in fiecare zi.

Cum s-ar desfasura o zi din viata ta cap-coada, daca ar fi sa te tii de planul tau de actiune cu strictete? Daca ajungi la concluzia ca ai ajunge sa dormi 3 ore pe noapte atunci… e mai bine sa lasi mai moale si sa ridici stacheta pe parcurs.

Pare simplu dar, daca urmezi acesti cinci pasi vei ajunge foarte departe. Odata ce ai pornit pe calea ta spre succes si ai si ramas pe ea o perioada cat-decat indelungata… e foarte greu sa te opresti iar succesul e aproape sigur!

Sursa: Fii cu stil!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.