Zeii si-au dorit munti inalti, cat mai aproape de cer, pentru ca de pe tronurile lor de aur sa vada clar in fata toata lumea.

Pe urmele zeilor..

Zeii si-au dorit munti inalti, cat mai aproape de cer, pentru ca de pe tronurile lor de aur sa vada clar in fata toata lumea. Au vrut ape limpezi si albastre care sa aduca prosperitate. Au dorit maslini pentru ca din ramurile lor elastice sa-si puna cununi fragede pe capetele incaruntite de miile de ani. Pentru toate acestea, au ales Grecia, tara cu o istorie fermecatoare.

Asezata cu degetele in Mediterana si cu trupul nu foarte departe de noi, Grecia te primeste cu bratele larg deschise, cu o muzica minunata, cu un tzatziki delicios si cu toate strazile pline de mandarini, portocali si maslini. Coborand din nord, acolo unde muntii inca pastreaza aerul rece, izvoare clare si copaci mereu verzi, te bucuri la tot pasul de peisajul deosebit si ramai in apnee pentru cateva clipe cand afli ca tocmai ai trecut pe langa Muntele Olimp. Fara sa-l deranjezi pe Zeus, iti continui drumul catre manastirile suspendate din complexul Meteora, acolo unde, pentru a se apara de navalitori, oamenii locului au realizat adevarate minuni pe varfurile muntilor. In Meteora privesti scripetii, franghiile, curtile luminoase, versantii abrubti, salile de mese care par intotdeauna gata sa-i primeasca pe cei flamanzi si obositi de atata urcus pe trepte, pisicile rebele care si-au facut culcus unde te asteptai mai putin..Serpentinele la urcare si coborare te vor speria cu siguranta, din moment ce soseaua nu are niciun parapet de protectie si se continua cu prapastii adanci. Dar merita din plin.

Pe muzica lui Zorba, o iei din loc si pornesti spre marea albastra. In drum spre Atena, poti face un popas in Thesalonik (Salonic), un oras fermecator, curat si intesat cu catedrale impunatoare. Pana la Atena, cobori incet pe Peninsula Atica, dorindu-ti sa ajungi mai repede la Acropole, sa cumperi suveniruri de pe celebra strada Ermou, sa-ti pierzi timpul negociind cu comerciantii prin Monastiraki sau sa culegi mandarine salbatice din pomii care decoreaza intreg orasul. Atena este o capitala splendida, cu numeroase cladiri invaluite de mister, cu muzee pline de obiecte pretioase, statui imense, statii de metrou transformate in expozitii, oameni calzi si bine dispusi. Cladirile nu sunt foarte inalte pentru ca nimeni nu are voie sa construiasca nimic fara sa respecte niste reguli stricte. Daca privesti de pe dealul Licapetus, acolo unde se afla o biserica, dar si un restaurant cochet, observi imediat un peisaj omogen, presarat cu cladiri albe si mici, care ici-colo atrag atentia datorita piscinelor, multe dintre ele amplasate pe acoperis. De pe Licapetus se vede bine Stadionul Olimpic, dar si Acropole, cu templele sale care au fost pe rand casele zeitelor, haremuri ale turcilor, temnite si acum valoroase obiective turistice. In caz ca ti-ai facut curaj sa ajungi pe Acropole dinspre Stadion, vei observa coloanele imense, statuetele care decoreaza fiecare fatada, maslinii salbatici care incojura templele si sutele de turisti de toate nationalitatile, veniti sa ‘atinga’ putin din mitologia greaca. De pe Acropole poti cobori chiar in Monastiraki, un mic cartier plin cu tarabe de bijuterii, tesaturi si suveniruri. O iei pe Ermou, cu magazine celebre unde iti poti goli buzunarele, dar si cu negustori diversi care isi expun marfa direct pe trotuare. Ermou este frumos si pentru ca vezi mereu cantareti, dansatori de breakdance, clovni, oameni-statui, dar poti si sa-ti cumperi castane prajite, prajituri, covrigi sau alte bunatati.

Citeste si:
Locuri cu un farmec aparte din Atena
Locuri cu un farmec aparte...

In Atena e bine sa o iei pe toate strazile, pe jos. Cu o simpla harta in dotare, nu ai cum sa te pierzi. Vei descoperi ceva minunat la tot pasul. Spre exemplu, in fata Parlamentului, din ora in ora, strajerii se schimba intr-un ritual spectaculos. Nu incerca sa-i faci sa clipeasca. Nu vei reusi. Ei sunt antrenati intens si stau fara sa se miste sau sa clipeasca, pentru fix o ora. Dupa o calatorie lunga, merita sa-ti tragi putin suflul intr-un restaurant, gustand traditionalul tzatziki. Este un fel de sos (sau salata..) din iaurt, castraveti si usturoi. Asadar, sa nu-l consumati inaintea unei intalniri amoroase..

Din portul Pireu te poti imbarca intr-o croaziera pe frumoasele insule aflate in apropierea Atenei: Aegina, Hydra sau Poros sunt numai cateva. Porturile acestor insule au o apa albastra si clara, cu numerosi pesti colorati care inoata nestingheriti printre ambarcatiunile mici. Unele insule au adevarate fortarete, cu tunuri indreptate spre mare. Altele (Hydra) abunda in pisici simpatice si dolofane, de care cu greu te mai poti dezlipi.

Citeste si:
10 obiective turistice vazute din unghiuri ce iti schimba perceptia
Aproape vs departe: 10...

Cu aceasta istorie fabuloasa care ne-a fascinat de mici copii, cu orase superbe incarcate cu cladiri impunatoare, cu insule inconjurate de ape limpezi si albastre, cu o muzica energica si vesela, cu mandarini care coloreaza Atena, cu tzatziki-ul gustos si cu strazile pline de comercianti simpatici, Grecia este o tara pe care trebuie neaparat sa o vizitezi!

Un articol de: Ianis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.