Nu foarte departe de noi, exista un oras fermecator care s-a incapatanat sa se dezvolte de o parte si de alta a Dunarii.

Nu foarte departe de noi, exista un oras fermecator care s-a incapatanat sa se dezvolte de o parte si de alta a Dunarii. Cu o istorie deosebit de bogata, cu o suferinta coplesitoare pe care a suportat-o timp indelungat, cu influente de tot felul si cu oameni simpli si prietenosi, capitala Ungariei isi asteapta neincetat turistii sa-i descopere frumusetea.

Budapesta te captiveaza imediat numai cand afli ca Dunarea isi croieste drum printre castele, palate si alte cladiri impunatoare, excelent iluminate pe timp de noapte. Exista noua poduri care fac legatura intre Buda si Pest, cel mai cunoscut fiind Podul cu Lanturi, un pod 'pazit' de patru lei sculptati in piatra care isi odihnesc trupurile la cele doua capete, pe maluri. Toate podurile au fost minate si distruse in razboaiele mondiale, ele fiind reconstruite aproximativ la fel. Se spune ca locuitorii Budapestei se impart in doua categorii: cei care locuiesc in Buda si cei care vor sa locuiasca in Buda. Asta pentru ca Buda sta pe coline, casele au spatii verzi, terase si, nu in ultimul rand, o priveliste minunata catre restul orasului. Cine a mers la Citadella stie cum se vede totul, mai ales noaptea.

Orasul e plin de cladiri deosebite care merita vazute intr-o croaziera, cu vaporul, pe Dunare. Nu trebuie insa sa te multumesti cu atat si musai o iei la pas, sa vezi si alte locuri interesante. Poti ajunge mai peste tot cu metroul, cu mentiunea ca fiecare calatorie costa cam un euro si iti trebuie alt bilet chiar daca schimbi linia. Metroul este ingrijit, cu statii cochete si vagoane clasice si calduroase. La suprafata insa, lucrurile stau putin altfel. Mijloacele de transport in comun sunt invechite si respingatoare, dar se circula relativ bine. Cu o harta in dotare, nu ai cum sa te pierzi. Ce anume poti sa vezi? Budapesta este o capitala plina de muzee, teatre, opere, monumente, poduri, mall-uri si hoteluri. Orice cladire noua trebuie sa respecte un anumit plan de urbanistica, plan ce impune o altitudine nu foarte mare si pastrarea fatadei originale in cazul in care se construieste ceva pe locul unei cladiri vechi. Poti vizita Bastionul Pescarilor, Palatul Regal, Palatul Parlamentului, Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul de Istorie, Podul cu Lanturi, Citadella, Piata Eroilor, Catedrala Sf. Stefan, baile termale si, nu in ultimul rand, numeroasele magazine cu suveniruri.

Citeste si:
Zelenski, mesaj dur pentru Viktor Orban: „De ce este Budapesta...
Zelenski, mesaj dur pentru...


Despre Palatul Parlamentului se spune ca este o cladire aflata la limita dintre sublim si kitsch. Cu o simetrie perfecta si o pozitie excelenta chiar langa Dunare, cladirea atrage privirea oricui cu forma ei aparte: o cupola imensa, multe turnuri, turnulete, rozete, bolte si ferestre alungite, toate facute parca dinadins ca sa-ti taie rasuflarea. Aproape de Parlament este Hotelul Four Seasons, cel mai luxos din Budapesta, amplasat chiar langa Podul cu Lanturi. Treci Podul, o iei pe cateva trepte si ajungi la Palatul Regal, langa Bastionul Pescarilor. Aici poti vizita Muzeul de Istorie, dar poti si sa vezi o panorama minunata peste Dunare. Daca nu te tin picioarele la mers indelungat, te poti retrage intr-o cafenea renumita, si anume New York. Altfel vezi lumea dupa o cafea servita in cea mai stilata cafenea din oras, unde nici nu-ti golesti buzunarele.

Citeste si:
16 irakieni, descoperiti pe malul Dunarii dupa ce au trecut granita
16 irakieni,  descoperiti pe...

Dupa ce ai vazut toate cladirile fermecatoare, te poti retrage si intr-o sedinta prelungita de shopping, in unul din numeroasele mall-uri: West End, Tesco, Sugar, Arkad sunt numai cateva. Preturile nu sunt insa mai mici decat la noi, asa ca dorinta cumparaturilor la preturi atractive este numai o..iluzie! Cine vine in Budapesta trebuie insa sa se multumeasca cu relaxarea desavarsita, privelistea magnifica si cu gandul ca Dunarea a dat atat de mult farmec locului. Lucruri nepretuite..Budapesta este un oras pe care nu trebuie sa-l ratati!

Un text de: Ianis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.