Traim vremuri grele. Criza asta economica este abia la inceput pe plaiul mioritic, insa efectele nu intarzie sa iasa la iveala.

Traim vremuri grele. Criza asta economica este abia la inceput pe plaiul mioritic, insa efectele nu intarzie sa iasa la iveala. Mai mult, specialistii autohtoni ne avertizeaza la tot pasul ca 2009 va fi un an extrem de rau, asa cum nici nu ne imaginam acum. Cum simte romanul criza?

Preturile apartamentelor scad treptat iar terenurile supraevaluate nu mai valoreaza mare lucru, astfel ca miliardarii de carton s-au trezit brusc fara bani, in stare sa vanda orice pentru a acumula lichiditati. Lichiditati de care trag toti, din toate partile. In special bancile, care nu au stiut cum sa acorde credite, cum sa-si opreasca bani suficienti pentru operatiuni si s-au vazut obligate sa-si tortureze efectiv clientii, majorand semnificativ dobanzile peste noapte la overdraft-uri si nu numai. Foamea de lichiditati se vede intr-o publicitate actuala foarte agresiva, care a impanzit toate orasele: 'fa un depozit la noi si ai dobanda cea mai mare, te trimitem in excursie, iti dam 100 de euro, iti dam si o masina buna la o tragere la sorti, iti dam tot ce vrei numai da-ne banii tai pusi deoparte sub saltea, sa avem noi cu ce sa ne facem treaba in continuare. Te imploram, stimate potential client, sa-ti plasezi banii in banca noastra!' Toti cer ajutor de la stat, mai ales in SUA.

Marii constructori auto sunt la un pas de faliment, bancile si companiile de asigurari de peste ocean au cerut miliarde si miliarde de dolari pentru a supravietui. La fel se intampla si in Europa. Companiile auto vand exagerat de putin, au profit cu mult sub asteptari si iau in calcul ajutoare obligatorii de la stat. Unde se mai vede foarte bine foamea de lichiditati? Sa ne gandim putin la operatorii principali de telefonie mobila. Nu este zi in care sa nu primesti cateva mesaje de genul 'incarca si primesti sute de minute, incarca si primesti credit triplu, incarca si primesti cadoul acela, incarca te rugam frumos ca o ducem din ce in ce mai rau..' Trebuie sa recunoastem ca avem si noi, ca si clienti, de castigat din toata afacerea aceasta, dar parca nici nu ne convine sa fim stresati zilnic cu atatea mesaje nesolicitate. Cat sa incarci domnule, ca sa-i multumesti? Saptamanal? Zilnic? La fiecare ora? Si posturile de televiziune au de suferit din cauza pietei de publicitate, un anume canal de stiri avand sanse uriase sa fie desfiintat in scurt timp. E de vina aici si concurenta, marketingul defectuos sau alte cauze in-house, dar parca nu ne vine sa credem ca este o simpla coincidenta.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Lucrurile inca merg cat de cat bine, dar s-ar putea sa intram intr-un haos economic, care sa implice o interventie de proportii din partea statului. Un haos care, se pare ca se va produce in a doua jumatate a lui 2009. Tot atunci, spun analistii, preturile apartamentelor vor fi incredibil de mici, chiar si in capitala. Aviz celor care au ceva banuti pusi deoparte. In mod evident nu prea suferim in clipa de fata, doar suntem torturati din toate partile de banci si de catre companiile fara de care nu ne putem desfasura activitatile. Si a propos, vin sarbatorile si mult indragitele prime nu vor mai fi acordate de catre multe firme. Se economiseste prin suferinta angajatului, mon cher! Aici parerile pot fi impartite, ba ca primele n-ar trebui acordate ca romanul nu merita, ba ca sunt prea mici oricum, ba etcetera si asa mai departe. Taxa de inmatriculare pentru masinile second-hand s-a triplat acum. De ce? Pentru a stimula fortat vanzarile masinilor noi, de la companiile care o duc foarte prost sau care apartin oamenilor importanti din stat.

Citeste si:
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne duce către o criză economică de...
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne...

Nimeni nu mai e sigur de locul de munca. Sute de mii de companii vor falimenta anul viitor la nivel mondial si vestea aceasta nu incanta pe nimeni. Lumea incepe sa munceasca sub o oarecare tensiune si deja multi directori au anuntat vesel 'Prima de Craciun este reprezentata de pastrarea locului de munca!'

Traim vremuri grele..Altele si mai grele vor veni..

Tu cum simti criza acum?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.