Te-ai intrebat cu ce poti fi de folos naturii?

Ne-am saturat de aerul imbacsit din oras si de muntii de gunoaie de peste tot. Unde mai pui ca in comuna Glina aerul este irespirabil...? Si totusi oamenii contribuie permanent la distrugerea oraselor si implicit a planetei. Te-ai intrebat cu ce poti fi de folos naturii?

Cea mai importanta si usoara metoda de a salva natura este sa reciclezi materialele pe care nu le mai folosesti. Prin metoda "Cei 3 R" (redu, recicleaza, reutilizeaza) ai mai multe optiuni de a reduce tonele de gunoi aruncate. Daca te gandesti ca se folosesc 15 milioane de sticle de plastic zilnic, iar din 5 sticle de plastic se poate face o haina pentru un adult sau ca se taie 6 copaci pe an pentru ca tu sa ai strictul necesar de hartie, pare ca reciclarea devine un "must".

In primul rand poti sa Reduci si sa Refolosesti materialele care nu sunt biodegradabile. Totul este sa fii inventiv!

De exemplu, pungile de la hypermarket pe care le primesti gratuit pot fi folosite ca saci de gunoi sau refolosite la alte cumparaturi. Astfel, economisesti si bani.

Hartiile pot fi utilizate ca ciorne, pentru impachetat sau pentru acoperirea rafturilor din spatiile de depozitat. Produselor de care nu mai ai nevoie si pe care vrei sa le inlocuiesti cu unele noi, cum ar fi aparatele electrocasnice, le poti gasi un nou proprietar sau le poti vinde anumitor centre care se ocupa cu rezasamblari.

Daca ai un dulap vechi de care te-ai saturat, nu este nevoie sa-l arunci. Redecoreaza-l! Cu aceasta ocazie nu numai ca vei avea o piesa de mobilier noua, ci si mai valoroasa, fiind obiect unicat, realizat manual.

In imaginea de mai sus ai un exemplu de canapea realizata dintr-o cada veche.

Cartusele de la imprimantele laser si inkjet poti fi si ele refolosite: ori le reincarci acasa sau la centrele specializate, ori pur si simplu le duci la firmele furnizoare de toner pentru imprimanta, care ofera servicii de reciclare a cartuselor si chiar bani in schimbul cartuselor uzate.

Citeste si:
Reciclarea și repararea bateriilor Renault: idei devenite realitate
Reciclarea și repararea...

De asemnea, este foarte important sa fii atent la ce produse cumperi. Alege-le pe cele cu ambalaj cat mai simplu, din material reutilizabil. Evita pe cat posibil ambalajele sau tacamurile de unica folosinta. Foloseste becuri economice si nu uita lumina aprinsa ore in sir sau apa curgand in timp ce faci altceva. Foloseste prosoape si batiste de panza si nu de hartie. Cumpara aparate casnice care au clasa energetica “A” si eticheta ecologica (eco-label). Foloseste mai degraba bicicleta sau mijloacele de transport in comun decat masina sau Taxi-ul. Toate acestea par imposibil de realizat, insa fiecare pas marunt ar conta enorm pentru planeta.

Daca totusi nu am reusit sa consumam mai putin sau sa refolosim ce avem, trebuie macar sa reciclam. Daca reciclezi hartie, PET, metal si altele vei ajuta nu doar mediul, ci si oamenii, mai cu seama pe cei nevoiasi care poate traiesc din asta. Nu uita ca poti sa si folosesti materiale reciclate!

Citeste si:
Medicii susțin că vaccinarea antigripală anuală rămâne cea mai...
Medicii susțin că vaccinarea...

In imaginea alaturata ai un exemplu de sezlong realizat din CD-uri uzate.

Trebuie doar sa sortezi produsele pe care nu le mai utilizezi in functie de materialele din care sunt facute si sa le duci la centrele speciale de reciclare sau sa le arunci in tomberoanele special amenajate. Produsele care se pot recicla sunt sticla (sticle, borcane, castroane), hartia (ziare, reviste, carti vechi, carton, cutii), ambalajele de plastic (PET-uri, pungi), cutii de metal, uleiul de la motor, anvelopele si bateriile auto, acumulatorii sau cartusele de la imprimanta.

Exista insa si materiale care nu se pot recicla. Aceste sunt marterialele ceramice, spray-urile, ambalajele materialelor toxice (ex. vopsea), abtibildurile, hartia cerata sau partile metalice atasate magnetilor.

Din toate materialele pe care le poti recicla poti insa sa faci si adevarate opere de arta. De-a lungul timpului diversi artisti au tras un semnal de alarma asupra tonelor de gunoi menajer si au contribuit cu inaginatia lor la transformarea gunoiului in tablouri, obiecte de decor sau jucarii. Aceste opere de arta "eco-friendly" pot costa mii de euro si sunt extrem de apreciate in intreaga lume.

Citeste si:
Sculpturi din lanturi vechi de bicicleta: Figuri din 1,5 km de zale
Sculpturi din lanturi vechi...

Nu ai idee ce sa faci cu obiectele vechi de care nu mai ai nevoie? Click aici si aici.

Tu ce metoda de reciclare folosesti?

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.