Desi este poate cel mai popular, aurul nu este cel mai scump metal din lume.

Aurul a exprimat intotdeauna opulenta si putere, fiind clasat pe primul loc in ceea ce priveste metalele pretioase pentru frumusetea si valoarea lui. Aurul este folosit in prezent in aproape toate domeniile: moda, accesorii, design interior, medicina si chiar mancare. Foitele subtiri de aur sunt transparente, iar lumina transmisa prin acestea este verde, la caldura transformanadu-se in rosu-rubiniu.

Aurul nu se gaseste niciodata in stare pura, ci aliat cu argint, cupru, fier, paladiu sau rodiu. Poate veti fi uimiti sa aflati ca acest metal pretios are o raspandire larga in natura, aflandu-se in roci solide, roci cristaline, cuart sau chiar in nisip si pietris. Procesul de extractie a aurului poate fi vazut in Romania la Brad la Muzeul Aurului.

Pe locul intai la productia de aur de situeaza Africa de Sud cu peste 2.000 de tone de aur anual, iar la categoria producatori de bijuterii, Italia castiga locul intai cu peste 500 de tone de bijuterii produse in fiecare an. Cea mai mare cantitate de aur este depozitata la banca centrala din SUA, Federal Reserve din New York, care detine 550.000 de lingouri de aur in valoare de 203,3 miliarde de dolari.

Argintul este folosit inca din epoca fierului la fabricarea obiectelor de cult, bijuteriilor si uneltelor. Ca rezistenta si duritate argintul este superior aurului si inferior ca maleabilitate. Argintul combinat cu mercur capata stralucire, astfel obtinandu-se pojghita subtire din spatele oglinzilor. Fiind un bun conducator electric argintul este folosit in industriile electronica si energetica.

Platina, diminutivul cuvantului spaniol plata (ro. "argint") mai este numita si aur alb. Acest metal nobil a fost descoperit in America si abia in secolul al XVIII-lea a reusit sa concureze cu aurul si argintul. Platina se mai gaseste si in rocile vulcanice din Rusia, Brazilia, San Domingo, Indonezia si Australia. Cea mai mare masa de platina gasita pana acum cantareste 8 kilograme si este pastrata in colectia Damidoff.

Citeste si:
Pandora renunță la diamantele extrase din mine! Care este motivul
Pandora renunță la diamantele...

Paladiul este cel mai scump metal, fiind de aproximativ 1,5 ori mai scump decat aurul. Acest metal a aparut chiar mai tarziu decat platina, in secolul al XVI-lea fiind descoperit de Wilaston. Paladiul, un metal foarte costisitor si rar, se utilizeaza la fabricarea bijuteriilor, la monturile de pietre pretioase si la anumite piese de la ceasuri. Paladiul este bun conducator de electricitate si nu se poate magnetiza. Este exploatat in Brazilia si in Germania.

Si daca aveati impresia ca lista se incheie aici, v-ati inselat: iridiul, osmiul si ruteniul sunt alte 3 metale pretioase foarte rare si implicit mai putin cunoscute.

Iridiul sau iris este numit astfel datorita culorii sale. Este un metal foarte dur de culoare alb-argintie. A fost descoperit in 1804 si este folosit in industira firelor si fibrelor artificiale.

In acelasi an a fost descoperit si osmiul, numele acestuia provenind din limba greaca, cu semnificatia "parfum". Acest metal este cel mai greu dintre toate cele care apartin grupei de platina. Caracterizat prin duritate foarte mare, osmiul este folosit la fabricarea mecanismelor de ceasornice si a penitelor pentru stilouri.

Citeste si:
Interviu cu un bijutier – de ce sa optezi pentru platină în 2019? (P)
Interviu cu un bijutier – de...

Ruteniul a fost descoperit in muntii Ural, iar numele provine de la cel al tarii in care a fost gasit prima data, Rusia. Acest metal este foarte dur si de asemenea apartine grupei de platina. Ruteniul este folosit in industria electronica si chimica, dar si in fabricarea bijuteriilor sau a componentelor pentru computere.

Autor: Alexandru Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.